Mazăre: Nu demisionez de la primărie. Nu iau decizia de a mă retrage din politică atunci când vor adversarii

Autor: Catalin Lupasteanu Postat la 18 noiembrie 2014 49 afişări

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a declarat marţi, întrebat dacă se retrage de la primărie şi din viaţa politică, aşa cum a spus că va face dacă după alegeri nu se schimbă "sistemul construit în zece ani", că nu îşi va da demisia decât atunci când va dori el, nu când vor adversarii săi politici.

Radu Mazăre a fost întrebat, la Curtea de Apel Bucureşti, unde a fost prezent la judecarea dosarului său de corupţie, dacă acum, după ce Victor Ponta a pierdut alegerile prezidenţiale, va demisiona de la Primăria Constanţa, aşa cum a spus în ziua votului.

"Eu nu am spus niciodată că plec dacă nu iese Victor Ponta, am spus că dacă sistemul rămâne la fel mă gândesc să renunţ. Sigur că suntem într-o democraţie, sigur că adversarii politici sunt bucuroşi că a ieşit Iohannis şi îi urez succes în mandat. Numai că eu am fost ales de patru ori în Constanţa, iar în ultimele trei rânduri cu peste 65 la sută din primul tur. Decizia de a renunţa la mandatul de primar o s-o iau eu singur, şi nu adversarii mei politici şi nici un cetăţean sau doi, sau zece. Voi pleca atunci când cred eu de cuviinţă. Decizia o mai pot lua cetăţenii la alegeri. Este o chestiune personală, a mea, pe care o analizez şi la care mă gândesc", a spus Mazăre, după ce a ieşit din sala de judecată.

Mazăre a mai spus că jurnaliştii au înţeles greşit declaraţiile lui din ziua votului, precizând: "Am spus că dacă lucrurile şi sistemul vor merge la fel în continuare şi voi fi hăituit pentru fiecare hârtie, mă gândesc să mă retrag".

Acesta a arătat că dacă va fi în continuare "un vânat al sistemului", se gândeşte să se retragă, pentru că nu mai are sens ca orice hârtie pe care o face să fie ulterior verificată de organele de anchetă.

"Poate mi se dă un consilier de la DNA să ne facă o supervizare a documentelor pe care le semnăm", a adăugat Mazăre.

Primarul Radu Mazăre a declarat duminică, când a mers să voteze în Constanţa, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, că dacă "sistemul construit de Băsescu, un sistem bazat pe ură", nu se schimbă, el va ieşi din politică.

"Dacă lucrurile şi sistemul pentru care umblu îmbrăcat aşa (în haine kaki şi cu beretă roşie - n.r.) de zece ani nu se schimbă, vreau să mă retrag nu numai de la primărie, vreau să mă retrag de tot. Dacă sistemul construit de Băsescu, un sistem bazat pe ură, pe încrâncenare, va rămâne, eu vreau să ies din politică, pentru că energia mea nu mai pot să o dedic lucrurilor pe care le fac oamenilor şi trebuie să o dedic să mă apăr cu avocaţi, şi nu mai am plăcere. Nu m-am născut politician, nu mor politician, nu-i nicio dramă", a spus Mazăre.

Întrebat dacă această schimbare înseamnă şi modificarea justiţiei, el a răspuns: "La maniera în care se face acum hăituiala, da. Sigur, cine greşeşte, trebuie să plătească, asta e peste tot în lume, dar ca să hăituieşti zece ani, să cauţi fiecare lucru semnat cu acul, să vezi poate-poate găseşti ceva, asta nu e justiţie".

Primarul Radu Mazăre a fost trimis în judecată de DNA în 28 octombrie 2008, alături de 36 de persoane, între care Nicuşor Constantinescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi din Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici, în dosarul privind atribuirea nelegală a unor terenuri.

Cele 37 de persoane sunt acuzate că au încălcat Legea 10/2001 privind persoanele îndreptăţite la restituire, termenul de depunere a cererilor, indisponibilizarea bunurilor restituibile în natură, competenţa de soluţionare a cererilor de restituire, întinderea suprafeţei revendicate. Prejudiciul în această cauză a fost estimat la aproximativ 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro în dauna municipiului Constanţa, potrivit DNA.

Radu Mazăre mai este cercetat într-un dosar instrumentat de DNA, în care este acuzat că ar fi primit 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern pentru ca acesta să câştige contractul privind construirea locuinţelor sociale din cartierul "Henri Coandă" din Constanţa. Mazăre mai este acuzat că nu a trecut în declaraţiile de avere din 2012 contul personal deschis la banca din Israel în care a primit, în septembrie 2011, 95.000 de euro de la Elan Schwartzenberg. În această cauză, Radu Mazăre este sub control judiciar şi are interdicţie de a părăsi ţara.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
MAZĂRE,
DEMISIE,
/actualitate/mazare-nu-demisionez-de-la-primarie-nu-iau-decizia-de-a-ma-retrage-din-politica-atunci-cand-vor-adversarii-13587477
13587477
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.