Concertul organizat de Institutul Revoluţiei Române, condus de Ion Iliescu, a fost anulat, după ce mai mulţi artişti s-au retras

Autor: Otilia Serescu Postat la 21 decembrie 2019 123 afişări

Concertul organizat de Institutul Revoluţiei Române, care ar fi urmat să aibă loc duminică, a fost anulat, potrivit lui Marian Rădună, reprezentant Geeks for Democracy şi Rezistenţa, doua dintre grupurile civice contestatare ale festivităţii.

„Am fost în Piaţa George Enescu să văd dacă au montat ceva. Echipa care trebuia sa monteze scena, plecase cu câteva minute înainte. Camioanele nu au mai ajuns. Angajaţii de la Compania Parking erau la datorie, după ce au fost sunaţi aseară sa vina la muncă”, a scris pe Facebook reprezentantul celor două grupuri civice contestatare.

Trupa VUNK, Andra, dar şi alţi artişti care ar fi urmat să concerteze, duminică, la evenimentul organizat de Institutul Revoluţiei Române, s-au retras încă de vineri. De altfel, trupa VUNK a scris pe pagina sa de Facebook faptul că nu va participa la evenimentul programat duminică.

„Duminică, VUNK ar fi trebuit să cânte în Piaţa George Enescu la evenimentul “30 de ani de libertate”, concert pe care îl consideram un omagiu adus victimelor Revoluţiei din ‘89. În urma detaliilor despre eveniment care au ajuns la noi în ultimele ore am constat că scopul acestuia e mai puţin clar decât credeam noi. Anunţăm pe această cale retragerea VUNK de la evenimentul organizat de Institutul Revoluţiei Române”, conform unui anunţ publicat de trupă pe pagina sa de socializare.

Reprezentantul Geeks for Democracy a spus, vineri seara, pentru MEDIAFAX, că şi stuff-ul solistei Andra a spus că aceasta nu va participa la concert.

Concertul programat pentru duminică, de către Institutul Revoluţiei Române, aflat în subordinea Senatului României şi condus de Ion Iliescu şi de Gelu Voican-Voiculescu, este contestat de mai multe grupuri civice, potrivit unui comunicat de presă remis vineri.

Comunicatul comun de presă este semnat de Freedom House, Forum Apulum, Funky Citizens, #Rezistenţa, Geeks For Democracy, Iniţiativa România şi Corupţia Ucide.

Este vorba despre un concert desfăşurat de la ora 16:00 în Piaţa George Enescu, într-un spaţiu alăturat Pieţei Revoluţiei, iar printre cei anunţaţi să cânte se aflau Holograf, Vunk, Andra, Corina Chiriac, Irina Loghin, Gabriel Dorobanţu, Mioara Velicu sau Horia Moculescu, conform sursei citate.

Mai multe organizaţii civice au anunţat că protestează faţă de organizarea evenimentului şi atrag atenţia că acesta reprezintă „o jignire adusă memoriei eroilor martiri ai Revoluţiei din 1989 şi urmaşilor acestora”.

„Organizarea unui concert şi nu a altui tip de eveniment comemorativ exact în ziua de 22 decembrie, într-un moment şi un loc cu încărcătură solemnă deosebită nu poate fi decât un act de sfidare. Un eveniment cu muzică uşoară şi populară nu poate fi, în niciun caz şi sub nicio formă, acceptabil ca semn de respect pentru cei peste 1.100 de martiri ai Revoluţiei, pentru răniţii din decembrie 1989 şi pentru familiile acestora. Dimpotrivă, astfel de evenimente constituie o desacralizare a memoriei victimelor şi ducerea în derizoriu a comemorării celor jertfiţi pentru libertate”, explică semnatarii documentului.

Conform sursei menţionate, organizatorii acestui eveniment au jucat roluri-cheie în desfăşurarea tragediilor din decembrie 1989 şi atât Ion Iliescu, cât şi Gelu Voican-Voiculescu sunt inculpaţi pentru crime împotriva umanităţii ca urmare a acestui fapt.

Conform SICAP, platforma publică de achiziţii publice, pentru acest concert s-au alocat 1000.000 de euro.

Foto: Profimedia

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
concert,
revoluţie,
ion iliescu,
anulat

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.