Compania rusească de care puţini au auzit şi care stă pe un munte de bani de 51,6 miliarde de dolari. Acţiunile acesteia cresc de la o zi la alta

Postat la 06 septembrie 2019 2917 afişări

Compania rusească de care puţini au auzit şi care stă pe un munte de bani de 51,6 miliarde de dolari. Acţiunile acesteia cresc de la o zi la alta

Acţiunile companiei petroliere ruse Surgutneftegas PJSC, care stă pe un munte de bani cash de 51,6 miliarde de dolari, au succes de foarte mult timp şi nimeni nu are o explicaţie pentru aceasta, potrivit Bloomberg.

Acţiunile simple ale acesteia au crescut cu 33% săptămâna aceasta, iar cele preferenţiale au generat şi acestea surprize după ce şi-au pierdut aproape o treime din valoare în luna iulie, iar în ultimele câteva zile au recuperat mare parte din scădere.

Chiar şi după această creştere, valoarea de piaţa a companiei este cu mai mult de jumătate mai mică decât cash-ul deţinut de aceasta.

Creşterea a venit după ce compania a creat o nouă unitate de valori mobiliare, Rion, deschizând astfel uşa pentru investiţii ale banilor deţinuţi de companie - care stau în mare parte în depozite deţinute de bănci ale statului - în vehicule de investiţii cu randamente mai mari.

Câştigurile exubuerante par premature, în contextul în care nu se cunosc prea multe informaţii despre Rion, o subsidiară care are un capital autorizat de 10 milioane de ruble (circa 150.000 de dolari), potrivit lui Luis Saenz, specialist al BCS Global Markets, citat de Bloomberg.

El spune că Surgutneftegas a fost văzut mereu drept „calul negru” al Rusiei şi recomandă investitorilor să nu facă mişcări pripite până când vor fi dezvăluite mai multe informaţii. Responsabilii de relaţiile cu presa au refuzat să ofere comentarii jurnaliştilor de la Bloomberg pe tema evoluţiei acţiunilor companiei.

„Unde altundeva în lume o acţiune poate fi tranzacţionată la o treime din valoarea cash-ului deţinut?” întreba retoric şi Julian Rimmer, trader la Investesc Bank Plc în Londra.

Surgutneftegas este al patrulea cel mai mare producător de petrol al Rusiei şi este printre cele mai „secretoase” companii ale ţării; se fac speculaţii asupra proprietarului acesteia.  

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crestere,
companie,
actiuni,
bani,
miliarde

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.