Comoara pe care un un om a cumpărat-o cu 6 dolari şi a tinut-o 55 ani într-un sertar. Ce a descoperit familia bărbatului când a moştenit bunurile acestuia

Postat la 04 iunie 2019 3670 afişări

Comoara pe care un un om a cumpărat-o cu 6 dolari şi a tinut-o 55 ani într-un sertar. Ce a descoperit familia bărbatului când a moştenit bunurile acestuia

Când un comerciant de antichităţi din Scoţia şi-a cumpărat un pion de şah din fildeş în valoare de 5 lire sterline (6 dolari) în 1964, probabil că nu a avut nicio bănuială că a luat în posesie unul dintre cele mai faimoase piese de şah din lume.

Găsind piesa într-un sertar după mai bine de 55 de ani, familia comerciantului, care a moştenit bunurile acestuia, a mers la casa de licitaţie Sotheby din Londra pentru o evaluare. Acolo a aflat că Lewis Warder, după cum e cunoscută piesa, ar putea fi acum vândută cu până la 1 milion de lire sterline (1,3 milioane de dolari) la licitaţie, relatează CNN.

Pionii Lewis au fost găsiţi pe insula Lewis în Scoţia în 1831, dar circumstanţele descoperirii lor sunt învăluite în mister. Au fost găsite doar 93 de piese. Teoria despre originea lor este că piesele au fost sculptate între sfârşitul secolului al XII-lea şi începutul secolului al XIII-lea în Trondheim, Norvegia, a declarat casa de licitaţii Sotheby's într-un comunicat de presă.

Din cele 93 de piese descoperite în 1831, 82 se află la British Museum din Londra, celelalte 11 fiind păstrate în cadrul colecţiei Muzeului Naţional al Scoţiei din Edinburgh.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
comoara,
sah,
licitatie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.