Colectiv: 6 ani, 1 film, 2 nominalizări Oscar, 0 răspunsuri, 0 vinovaţi

Autor: Eduard Popescu Postat la 26 aprilie 2021 34 afişări

A 93-a ediţie a Premiilor Oscar a marcat o premieră pentru România. Documentarul „Colectiv” a primit o dublă nominalizare, însă dincolo de performanţa remarcabilă ies la iveală marile probleme ale sistemului românesc: corupţia, neputinţa şi ignoranţa.

Colectiv: 6 ani, 1 film, 2 nominalizări Oscar, 0 răspunsuri, 0 vinovaţi

Unde suntem la cinci ani şi jumătate de la tragedia din clubul Colectiv? Momentan, nimeni nu răspunde în faţa legii. Procesul tărăgănează, iar verdictul final se lasă aşteptat.

În primă instanţă, magistraţii au acordat pedepse care cumulează 115 ani de închisoare. Însă momentan, toţi cei responsabili sunt liberi. De la Popescu Piedone, actualul primar de la Sectorul 5, care a primit pe fond opt ani şi jumătate de închisoare, la cei 3 patroni ai clubului, care au primit câte 11 ani şi 8 luni, fiecare, sau la cei doi pompieri care au verificat clubul.

La final de 2019, Tribunalul Bucureşti a stabilit ca victimele să primească daune morale în valoare de 50 milioane de euro. Dar şi aici, în lipsa unui verdict final, victimele sau rudele acestora nu au primit vreun ban până acum. Rămân doar tratamentele decontate de statul român, multe dintre ele făcute în Belgia.

Incendiul de la Colectiv este doar unul dintr-o serie de evenimente tragice. Ce decizii mai aşteptăm? Din 2010, de la tragedia de la Maternitatea Giuleşti, până la tragediile recente de la Piatra Neamţ, Matei Balş sau Victor Babeş.

Dezastre care se tot repetă în sistemul public de sănătate, fără să vedem vreo schimbare. Şi să nu uităm de scandalul Hexipharma, peste care pare că s-a aşternut praful.

Firma a intrat în insolvenţă şi apoi în faliment. Ce înseamnă asta? Că cel mai probabil nu vor plăti decât o mică parte din despăgubirile de 16 milioane de euro dispuse de instanţă pe fond pentru ce au făcut, iar legea nu permite extinderea răspunderii dincolo de patrimoniul societăţii.

La 11 ani de la episodul Giuleşti şi aproape 6 de la Colectiv, expresia “te duci cu o boală la spital şi te alegi cu mai multe” e cât se poate de reală.

Deşi acum există prevederi clare despre cum trebuie raportate infecţiile nosocomiale, anul acesta, de exemplu, doar 86 de spitale din 635 au raportat astfel de infecţii. Iar tot din date oficiale, de la Ministerul Sănătăţii, aflăm că 4.500 de români au luat Covid din spitale.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
colectiv,
nominalizare,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.