Clientii nemultumiti ai bancilor pregatesc noi actiuni de protest

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 10 decembrie 2010 21 afişări

Clientii nemultumiti ai bancilor vor organiza luni o noua caravana de depunere a unor scrisori deschise la sediile tuturor partidelor si inclusiv la Presedintie, dupa ce ultimele discutii din Comisia de buget-finante a Camerei Deputatilor au inclinat balanta in favoarea scoaterii de sub incidenta OUG 50 a creditelor aflate in derulare.

In aceasta saptamana, Comisia a esuat in incercarea de a continua discutiile la OUG 50, care ar trebui trimisa la Parlament in urmatoarea perioada. Cvorumul n-a fost intrunit, iar parlamentarii au intrat in conflict dupa ce reprezentantii PDL au introdus un amendament care sustine ca bancile au optiunea, dar nu si obligatia de a aplica prevederile OUG 50 la creditele aflate deja in derulare. Amendamentul este in linie cu cerinta FMI, a bancilor si a BNR in acest sens.

Grupurile formate anterior pe internet, majoritatea pe Yahoo!Groups, s-au unit intr-unul nou, ce actioneaza in numele tuturor clientilor care se considera nemultumiti de aplicarea OUG 50, indiferent de banca unde au contract. In numele a "peste 15.000 de clienti nemultumiti inregistrati pe internet", cu contracte de credit incheiate la un numar de 13 banci din Romania, grupul intitulat "Stopati abuzurile bancilor" cere sprijinul ANPC, al BNR si al ONG-urilor din domeniul protectiei consumatorilor pentru ca Ordonanta 50 sa se aplice si la creditele in derulare, "pentru a nu crea discriminare in cazul celor peste 4 milioane de clienti bancari care au contractat deja credite", precum si pentru eliminarea de catre banci a comisionului de gestiune a creditului si a comisionului de risc.

Clientii anunta si formele de protest pe care le au in vedere: solicitari adresate bancilor de rambursare anticipata a creditelor, dar numai in sume infime (1 leu sau 1 euro), depunerea repetata de reclamatii la ANPC, astfel incat bancile sa fie sanctionate cu mai multe amenzi, precum si redactarea unor scrisori adresate consiliilor de administratie ale bancilor si solicitarea de intalniri cu conducerea acestora. De asemenea, clientii propun inceperea negocierilor de refinantare a creditelor cu alte institutii de credit, care le pot oferi conditii mai avantajoase.

Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, a declarat la inceputul lui noiembrie ca FMI doreste ca "ordonanta sa asigure un echilibru intre interesul consumatorilor si stabilitatea sistemului financiar", referindu-se explicit la o prevedere a OUG 50 care permite Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor sa decida suspendarea temporara a activitatii de creditare pentru anumite produse, drept sanctiune pentru incalcari ale prevederilor ordonantei. "Dreptul de a decide incetarea operatiunilor unei banci ar trebui sa apartina exclusiv BNR, nu ANPC", a spus reprezentantul FMI. El a dat de inteles astfel, fara a o spune direct, ca FMI conditioneaza acordarea urmatoarei transe de credit de modificarea OUG 50, ca si de aprobarea celorlalte masuri de politica economica si fiscala convenite cu autoritatile romane.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
banci,
clienti,
OUG 50,
credite,
protest,
refinantare,
ANPC,
BNR,
FMI,
deputati,
PDL
/actualitate/clientii-nemultumiti-ai-bancilor-pregatesc-noi-actiuni-de-protest-7799688
7799688
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.