Cine sunt şi ce fac oamenii care au pe mână cele 30 de miliarde din PNRR? De ce nu există informaţii despre ei?

Autor: Răzvan Botea Postat la 12 iulie 2022 219 afişări

Cine sunt şi ce fac oamenii care au pe mână cele 30 de miliarde din PNRR? De ce nu există informaţii despre ei?

Direcţia Generală Mana­gement Mecanism de Redresare şi Rezilienţă (DGMMRR) conduce de la centru implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) în România. 

O direcţie din Ministerul Fondurilor Europene coordonează punerea în practică a PNRR în România.

Direcţia Generală Mana­gement Mecanism de Redresare şi Rezilienţă (DGMMRR) conduce de la centru implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) în România. Despre activitatea şi responsabilităţile exacte ale acestei instituţii nu sunt informaţii publice, iar Ziarul Financiar a obţinut de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) detalii despre departamentul în cauză. Astfel, potrivit MIPE, în a cărui subordine se află, direcţia are în sarcină tot ce ţine de monitorizarea atingerii ţintelor şi jaloanelor, toată comunicarea cu Comisia Europeană pe tema PNRR, activităţi de control şi prevenţie pentru implementarea PNRR şi control la faţa locului pentru implementarea proiectelor de investiţii.

„DG MMRR este structura prin care MIPE îndeplineşte atribuţiile generale şi specifice rezultate din calitatea de coordonator naţional pentru elaborarea, negocierea, aprobarea, implementarea, monitorizarea şi controlul fondurilor acordate în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă”.

Cu alte cuvinte, DGMMR este responsabilă pentru tot ce ţine de supravegherea şi dirijarea implementării PNRR în România, inclusiv de mersul pe teren pentru a vedea în ce stadiu se află proiectele de investiţii contractate prin PNRR. Începând cu 30 iunie, directorul general al DGMMRR este Ancuţa Condurache, care a fost numită temporar în funcţie, după demisia Ramonei Moldovan, din motive personale.

În vârstă de 53 de ani, Ancuţa Condurache este de formare matematician şi inginer, potrivit CV-ul său primit de ZF de la MIPE. Activează în domeniul fondurilor europene din 2006 şi înainte a fost profesoară de matematică. Are şi un master obţinut la Politehnică în domeniul ingineriei aerospaţiale. Din CV-ul său de 17 pagini – recruiterii spun că un CV nu ar trebui să aibă mai mult de două pagini – circa 10 pagini conţin cursuri sau diverse certificări de la mai multe instituţii, printre care Banca Europeană de Investiţii sau diferite ministere din România. Este vorbitoare de limba engleză şi franceză.

„Începând din 2006, Ancuţa Condurache activează şi se perfecţionează profesional, în mod permanent, în domeniul gestionării fondurilor structurale şi de coeziune. Parcursul profesional al Ancuţei Condurache, atât în funcţii de conducere, cât şi de execuţie este determinant pentru fazele decisive de programare şi monitorizare a programelor finanţate din fonduri europene”, au mai transmis reprezentanţii MIPE.

Traseul banilor din PNRR

În acest moment în conturile României, nu este clar dacă la Trezorerie sau la ministere, se află 3,8 mld. de euro, prefinanţarea din PNRR. Alţi 2,6 mld. de euro vor intra în conturi toamna aceasta. În total, până la finalul anului, România va avea în conturi cel puţin 6,4 mld. de euro din cele 29,2 mld. de euro în total în program.

În afară de prefinanţare, obţinerea banilor este condiţionată de atingere unor aşa-zise ţinte şi jaloane, în fapt acte normative care sunt menite atât să creeze cadru legal pentru implementarea PNRR, cât şi să vină cu anumite reforme cerute de Bruxelles. Odată intraţi banii în conturile României, aceştia pot fi cheltuiţi numai pe proiecte eligibile, conform documentului PNRR. În paralel, ministerele lansează apeluri de proiecte: companii publice sau instituţii de stat vin la ministere şi depun proiecte de investiţii. Ulterior, acestea sunt analizate şi se ia decizia de finanţare. În România, încă nu a fost cheltuit niciun euro din PNRR, cel mai devreme urmând ca în această toamnă să fie semnat primul contract de finanţare, banii urmând să intre anul viitor.

Ce responsabilităţi are direcţia de gestionare a PNRR:

Asigurarea rolului de punct unic de contact cu Comisia Europeană (CE);

Semnarea cu (CE) a acordului privind contribuţia financiară a PNRR;

Semnarea acordurilor de tip operaţional;

Asigurarea dezvoltării sistemului informatic;

Semnarea acordurilor de finanţare cu coordonatorii de reforme şi investiţii;

Transmiterea la CE a cererilor de finanţare;

Monitorizarea continuă a stadiului de îndeplinire pentru fiecare reformă, investiţie, jalon, ţintă;

Raportarea către CE a acestor stadii;

Elaborarea cererilor de plată şi transmiterea lor către CE conform calendarului stabilit;

Acordarea de avize pentru ghidurile specifice aferente lansării de proiecte şi pentru schemele de ajutor de stat/de minimis, după caz;

Realizarea activităţii de prevenţie;

Realizarea activităţilor de control;

Realizare activităţilor de verificare la faţa locului pentru proiectele de investiţii.

Urmărește Business Magazin

Urmează ZF Power Summit 2023

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.