"Cine mama dracu' i-a uns pe ei deputati"

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 11 decembrie 2010 19 afişări

Iulian Urban (PDL), acelasi senator care s-a aflat printre initiatorii reducerii la 10% a cotei unice, i-a invitat furios pe colegii sai din Comisia de buget-finante a Camerei Deputatilor "sa-si aduca aminte cine mama dracu' i-a uns deputati" si sa revina la sentimente mai bune fata de alegatori in chestiunea OUG 50 privind transparenta contractelor de credit.

Urban se referea la faptul ca, pe ultima suta de metri inainte de a intra la Parlament spre a fi aprobata in sfarsit, ordonanta a primit zilele trecute un amendament de la deputatii PDL care stipuleaza ca prevederile ei se aplica doar optional contractelor de credit aflate deja in derulare, nu obligatoriu, cum o concepusera initiatorii, respectiv ANPC.

Cum aceasta ar insemna ca dintr-un foc cei 4,4 milioane de debitori la banci si-ar vedea spulberate sperantele de a obtine dobanzi mai mici (sau macar mai transparent calculate) si de a le fi desfiintate cele mai importante comisioane percepute de banci - si aceasta dupa mai bine de cinci luni in care OUG 50 si-a produs deja efectele, ca orice alta ordonanta -, e lesne de inteles paguba politica enorma pe care PDL ar risca-o cu acest amendament.

Deja clientii nemultumiti ai bancilor, care isi estimeaza randurile la circa 15.000, s-au coalizat intr-un singur grup si au pregatit masuri de protest si petitii la Presedintie si chiar la Bruxelles, desi punctul de vedere al presedintelui Basescu este exact cel al BNR, al bancilor, al Comisiei Europene sau al misiunii FMI, anume ca in relatia bancilor cu clientii n-ar trebui sa intervina ANPC si ca o aplicare a ordonantei la toata masa de credite aflate in derulare ar afecta stabilitatea sistemului bancar si ar genera milioane de euro pierderi pentru institutiile de credit. Iulian Urban a anuntat ca daca OUG 50 va trece modificata de amendamentul PDL, atunci o va ataca la Curtea Constitutionala, "pentru incalcarea principiului bicameralismului" - desi Camera Deputatilor este camera decizionala, si in privinta OUG 50, asa cum este si in cazul reducerii cotei unice la 10%.

De cealalta parte, deputatul Viorel Stefan (PSD), seful Comisiei de buget-finante, a comentat ca, din moment ce castrarea OUG 50 este o conditie asumata de guvernul PDL fata de FMI, unica sansa ca ordonanta sa treaca nemodificata (adica in forma in care a fost aprobata de Guvern si a intrat in vigoare la 21 iunie) ar fi ca Romania sa piarda urmatoarea transa de credit de la Fond, in valoare de aproape 900 de milioane de euro. Ne permitem? Amendamentul introdus in aceasta saptamana de deputatii PDL, stiind foarte bine ce risc electoral cumplit isi asuma, sugereaza ca nu.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cine-mama-dracu-i-a-uns-pe-ei-deputati-7803835
7803835
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.