Cinci ani de pensii private obligatorii: cât au câştigat românii pentru pensia de peste 20 de ani

Postat la 18 septembrie 2012 11 afişări

Fondurile de pensii private obligatorii au obţinut un randament mediu de 56% din momentul lansării până în prezent, câştigurile situându-se peste rata inflaţiei. De performanţele acestor fonduri, care investesc în titluri de stat acţiuni şi depozite bancare, depinde pensia pe care o vor încasa 5,7 milioane de români peste douăzeci de ani.

Fondul administrat de ING este cel mai performant cu un randament de 65,46% în intervalul cuprins între 21 mai 2008 şi 13 septembrie 2012, potrivit calculelor ZF în baza informaţiilor afişate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

În acest interval rata inflaţiei a fost de circa 30%, astfel că randamentul real, ajustat cu rata inflaţiei, al celui mai perfomant fond de pensii este de 35%.

Pe locul secund se situează fondul Aripi administrat de Generali cu un randament de 61,8%, urmat la scurtă distanţă de fondul Alico cu o performanţă de 61,02%. Toate cele nouă fonduri de pensii obligatorii din piaţă sunt pe plus după cinci ani de la lansare, înregistrând un randament mediu de 56,43%.

Fondurile de pensii obligatorii au luat startul în urmă cu cinci ani pe 17 septembrie 2007, iar din 20 mai 2008 au început să încaseze primele contribuţii din venitul brut al angajaţilor şi să facă primele investiţii. Faptul că au fost lansate cu doar câteva luni înainte de declanşarea crizei financiare nu a fost un dezavantaj pentru fondurile de pensii obligatorii. Dimpotrivă, nivelul ridicat al dobânzilor la depozite bancare şi titluri de stat, corecţiile negative de pe bursă au fost pentru fondurile de pensii adevărate oportunităţi de investiţii şi le-au ajutat să obţină randamente ridicate.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
pensii private,
români,
Fonduri
/actualitate/cinci-ani-de-pensii-private-obligatorii-cat-au-castigat-romanii-pentru-pensia-de-peste-20-de-ani-10090429
10090429
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.