Cifra de afaceri în industria jocurilor video a crescut în 2020 cu 19%

Autor: Mediafax Postat la 27 octombrie 2021 64 afişări

Cifra de afaceri în industria jocurilor video a crescut în 2020 cu 19%

Cifra de afaceri în industria jocurilor video din România a ajuns în 2020 la 218 milioane de dolari.

Potrivit unui comunicat al Romanian Game Developers Association (RGDA) industria a raportat în 2020 o cifră de 218 milioane de dolari, reprezentând o creştere de 19,1% faţă de 2019.

În 2020 au fost dezvoltate în România nu mai puţin de 22 de titluri, printre care şi celebrele Watch Dogs: Legion şi FIFA21, create în birourile locale ale Ubisoft şi Electronic Arts. Studiourile independente s-au remarcat prin câteva titluri care au obţinut recunoaştere internaţională: Door Kickers 2: Task Force North (KillHouse Games), Zombieland: AFK Survival (Metagame) sau Football Rivals (Green Horse Games).

Potrivit repezentanţilor asociaţiei, în 2020 şi în prima parte a acestui an, industria locală nu a resimţit efectele crizei sanitare, ci chiar s-a bucurat de un interes considerabil al developerilor din afară. Astfel, studioul GreenHorse Games a fost achiziţionat de Miniclip, Whyttest a fost cumpărat de grupul Testronic, iar AMC România de către Keywords Studios. În plus, mai multe studiouri internaţionale şi-au deschis birouri în România: Funcom, Kolibri Games, Wolcen sau Ten Square Games.

„În ciuda pandemiei, 2020 şi 2021 reprezintă anii care au fost cei mai fructoşi în ceea ce priveşte numărul mare de companii internaţionale care au deschis birouri la noi în ţară, o dovadă a creşterii continue şi a maturităţii industriei. Misiunea noastră rămâne neschimbată: să creăm în România un ecosistem de succes al jocurilor video”, a declarat Cătălin Butnariu, preşedinte al RGDA.

Conform RGDA, 52% dintre studiourile româneşti se află în Bucureşti, 15% în Cluj-Napoca, 5% în Iaşi, 5% în Timişoara şi 3% în Braşov. 20% din studiouri îşi desfăşoară activitatea în oraşele mici ale ţării precum Botoşani, Târgu Mureş, Alexandria, Brăila, Arad sau Turda.

68% dintre studiouri sunt dezvoltatoare de jocuri video (originale sau IP-uri licenţiate), în timp ce 7,5% se identifică ca furnizori de servicii şi dezvoltatori part-time, 13,2% sunt furnizori de servicii, 7% sunt publisheri şi doar 3 companii creează tool-uri pentru infrastructura de jocuri.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.