Chuck Hagel: Statul Islamic, o ameninţare ce depăşeşte "tot ce am experimentat" în materie de terorism

Autor: Gaidau Ion Postat la 22 august 2014 210 afişări

Statul Islamic (SI), gruparea jihadistă care controlează teritorii din Irak şi Siria, constituie o ameninţare ce depăşeşte "tot ce am experimentat" în materie de terorism, a afirmat joi secretarul american al Apărării, Chuck Hagel.

SI "depăşeşte tot ce am putut experimenta. Trebuie să fim pregătiţi pentru orice", a declarat secretarul american al Apărării în cursul unei conferinţe de presă, la Washington.

SI "merge dincolo de o grupare teroristă. (Această grupare) are ideologie şi o pregătire militară sofisticată din punct de vedere tactic şi strategic. Este extrem de bine finanţată", a subliniat Hagel.

Niciun reprezentant al administraţiei Obama nu a descris până în prezent în termeni atât de duri ameninţarea pe care o reprezintă SI, care a lansat o operaţiune-fulger în Irak la începutul lui iunie.

Asasinarea lui James Foley "este un nou exemplu de ideoligie barbară şi nemiloasă" a acestei grupări, a declarat Hagel referitor la decapitarea jurnalistului american de către SI.

În cazul în care SI va reuşi să se extindă în regiune şi să înfiinţeze un "califat", "Orientul Mijlociu se va schimba profund, fapt ce ar crea un mediu de securitate care ne-ar ameninţa în numeroase moduri", a adăugat şeful Statului Major Interarme, generalul Martin Dempsey, în cursul aceleiaşi conferinţe de presă.

Generalul Dempsey a apreciat că cele 90 de atacuri aeriene efectuate din 8 august de Statele Unite în nordul Irakului contra jihadiştilor au "tăiat elanul lor".

"Ei pot fi opriţi, după care învinşi", a dat asigurări el. Dar, a avertizat Dempsey, pentru a-i învinge "va trebui să-i atacăm şi în Siria", nu doar în Irak.

"Va trebui să-i atacăm în ambele părţi ale acestei frontiere (dintre Irak şi Siria) care nu mai există. Acest lucru va fi posibil atunci când vom avea o coaliţie capabilă să învingă Statul Islamic", a subliniat generalul american.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
TERORISM,
JIHADIŞTI
/actualitate/chuck-hagel-statul-islamic-o-amenintare-ce-depaseste-tot-ce-am-experimentat-in-materie-de-terorism-13133599
13133599
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.