Chiriţoiu: Amenzile, cuplate cu puşcăria pentru manageri, ar descuraja încălcarea legii concurenţei

Autor: Cristina Cuncea Postat la 30 septembrie 2014 94 afişări

Parchetul ar trebui să aibă o prezenţă mai activă în cazurile de concurenţă, "puşcăria" pentru managerii care încalcă legislaţia în domeniu având un efect de descurajare mai puternic, deşi amenzile acordate de Consiliul Concurenţei sunt mari, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele autorităţii.

"Parchetul are un rol important în cazurile de încălcare a legislaţiei în domeniul concurenţei. Ştie mai bine să facă investigaţii, are acces să culeagă probe pe care noi nu le avem. Este important pentru noi să avem investigaţii mai bune şi să avem acces la probele obţinute de Parchet. De asemenea, aş vrea să văd o prezenţă mai activă în cazurile de concurenţă a Parchetului, pentru că dacă vorbim de descurajare, amenzile noastre sunt mari, dar dacă le cuplăm şi cu puşcăria pentru manageri sau pentru cei implicaţi, efectul de descurajare va fi şi mai puternic", a spus Chiriţoiu la o conferinţă.

El a menţionat că descurajarea încălcărilor prevederilor legale, precum şi creşterea gradului de acceptare a sancţiunilor, ar trebui să fie preocupările principale ale Consiliului Concurenţei în următorii ani.

"Aş vrea să ajungem la o fază la care să avem mai puţine încălcări ale legii concurenţei şi de asemenea să avem mai multe cazuri rezolvate pe o cale mai puţin conflictuală, adică nu prin procese. Ştiu că cei care trăiesc din procese nu sunt foarte fericiţi, dar aş vrea să ajungem să avem mai multe rezolvări ale cazurilor în afara instanţei. Pentru asta este important să existe proceduri legale şi există în lege o serie de stimulente în acest sens, pe care le vom perfecţiona când vom modifica legea anul viitor, şi trebuie să fim un pic mai fioroşi şi credibili în faţa avocaţilor şi clienţilor lor, şi să-i facem să înţeleagă că dacă nu se ajunge la o rezolvare amiabilă, sancţiunea va fi confirmată de instanţă", a explicat Chiriţoiu.

Preşedintele instituşiei a menţionat că, dacă la construirea cazurilor Consiliul Concurenţei stă bine, problemele apar în momentul în care trebuie să justifice amenzile aplicate în faţa instanţelor.

"Avem cazuri bine construite, cifrele ne sunt favorabile în acest sens. Evident că pot fi îmbunătăţiri. Consiliul stă mai prost în a convinge instanţele că nivelul sancţiunilor este justificat. Trebuie să înţelegem instanţele şi să avem argumente pentru a justifica nivelul amenzilor aplicate. Este important, de asemenea, să aveam o colaborare cu instanţele, să ajungem la o înţelegere a regulilor în domeniul concurenţei pentru a descuraja excesiva aplecare spre litigii în acest domeniu", a adăugat Chiriţoiu.

El a menţionat că din deciziile pe care Consiliul Concurenţei le emite, doar sub 10% nu sunt atacate în instanţă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CONCURENŢĂ,
AMENZI,
/actualitate/chiritoiu-amenzile-cuplate-cu-puscaria-pentru-manageri-ar-descuraja-incalcarea-legii-concurentei-13356848
13356848
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.