China este ameninţată de o criză a creditelor de tipul celei din SUA din 2008

Postat la 20 decembrie 2012 15 afişări

China are dificultăţi cu o eco­nomie care creşte lent în compa­raţie cu ritmurile astronomice din ultimii ani, dar foarte curând s-ar putea confrunta cu o criză a cre­ditelor de tipul celei care a înge­nuncheat economia SUA în urmă cu patru ani. Ingredientele sunt aceleaşi: investiţii aparent lipsite de risc, dar cu randament ridicat, opacitate şi investitori care nu pun prea multe întrebări, scrie CNBC.

Unul dintre principalii factori declanşatori ai crizei financiare care a început în SUA sunt cre­ditele subprime, împrumuturi ipo­tecare cu risc mare de incapacitate de plată. În China, cele mai po­pu­lare instrumente financiare ale momentului se numesc "Wealth Management Products" (WMP, produse de administrare a averii), create în sistemul bancar "gri" al Chinei, adică de către instituţii financiare nebancare scutite de la regle­mentările care se aplică băncilor. WMP-urile sunt produse investiţionale cu maturitate mică, uneori de câteva săptămâni, care promit câştiguri mai mari decât depozitele obişnuite, cu riscuri foarte mici. Banii se duc în investiţii obscure, în multe cazuri foarte riscante, precum proiecte imobiliare speculative. Iniţial, pro­dusele au fost considerate un mod avantajos prin care băncile chineze pot rezolva problema creditelor ne­performante şi prin care cetă­ţenii îşi pot mări averea cu inves­tiţii mai profitable decât depozitele bancare, notează Thomson Reu­ters. Însă, în contextul în care eco­nomia Chinei încetineşte, analiştii se tem că WMP-urile vor avea dificultăţi în a menţine ritmul curent al influxului de lichiditate în piaţă. De asemenea, nu este clar cine ar fi bun de plată dacă pro-dusele intră în default.

Mai multe pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
china,
credite,
sua,
criza
/actualitate/china-este-amenintata-de-o-criza-a-creditelor-de-tipul-celei-din-sua-din-2008-10404160
10404160
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.