CEDO condamnă Republica Moldova pentru invocarea în exces a imunităţii juridice pentru Vladimir Voronin

Autor: Mihai Draghici Postat la 02 decembrie 2014 43 afişări

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a stabilit, marţi, că un preşedinte în exerciţiu nu poate beneficia de imunitate absolută, condamnând Republica Moldova pentru protejarea excesivă a fostului preşedinte Vladimir Voronin, care era acuzat de calomnie, relatează AFP.

Este prima dată când CEDO este sesizată pentru a se pronunţa privind imunitatea unui preşedinte în exerciţiu.

Instanţa de la Strasbourg a fost sesizată de lideri ai opoziţiei de la Chişinău, care l-au acuzat de calomnie, în intervalul 2004 - 2007, pe preşedintele de la acea vreme, comunistul Vladimir Voronin.

Voronin l-a acuzat pe unul dintre liderii opoziţiei că era membru KGB, iar pe altul că a creat un sistem mafiot.

Instanţele din Republica Moldova au stabilit că Voronin beneficia de imunitate prezidenţială.

Însă CEDO a apreciat că justiţia din Republica Moldova nu a menţinut un "echilibru corect" între necesitatea protejării libertăţii de exprimare a preşedintelui şi "interesul reclamanţilor de a obţine un răspuns motivat la sesizări".

Justiţia din Republica Moldova ar fi trebuit să analizeze dacă preşedintele a făcut "afirmaţii calomnioase", a stabilit CEDO.

Potrivit Unimedia, CEDO a stabilit că liderul Partidului Liberal, Vitalia Pavlicenco, trebuie să primească daune de 3.600 de euro şi 5.289 de euro pentru cheltuieli.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CEDO,
R.MOLDOVA,
VORONIN
/actualitate/cedo-condamna-republica-moldova-pentru-invocarea-in-exces-a-imunitatii-juridice-pentru-vladimir-voronin-13693822
13693822
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.