Cea mai mare campanie de vaccinare din istorie marchează 1 miliard de doze administrate

Autor: Dorin Oancea Postat la 25 aprilie 2021 49 afişări

Cea mai mare campanie de vaccinare din istorie marchează 1 miliard de doze administrate

Cea mai mare campanie de vaccinare din istorie este în curs, în condiţiile în care peste 1 miliard de doze au fost administrate în 172 de ţări, potrivit datelor colectate de Bloomberg. 

Cea mai recentă rată a fost de aproximativ 18,3 milioane de doze administrate pe zi.

S-au administrat acum suficiente doze pentru a vaccina complet 6,6% din populaţia globului, dar distribuţia este inegală. Ţările cu cele mai mari venituri se vaccinează de aproximativ 25 de ori mai repede decât cele cu cele mai mici venituri.

La scară globală, avem un nivel descurajant de vaccinare. În ritmul actual, de 18,3 milioane de doze pe zi, ar fi nevoie de ani pentru a atinge un nivel semnificativ de imunitate globală. Cu toate acestea, rata creşte constant, iar noi vaccinuri apar pe piaţă.

Israelul a fost primul stat care a arătat că vaccinarea are efecte la nivel naţional. Ţara a condus clasamentul ritmului de vaccinare, până în februarie mai mult de 84% dintre persoanele cu vârsta de 70 de ani şi peste primind două doze. Cazurile severe de COVID şi decesele au scăzut rapid. O analiză separată în Marea Britanie a arătat rezultate similare.

Acum este o competiţie de viaţă şi moarte între vaccin şi virus. Noile tulpini ameninţă să genereze noi focare. În primele etape ale campaniei, efectul vaccinărilor este adesea depăşit de alţi factori de transmisibilitate: mutaţii virale, sezonalitate, eficacitatea utilizării măştilor şi distanţarea socială. În timp, ratele mai mari de vaccinare ar trebui să limiteze povara Covid-19 din întreaga lume.

De la începutul campaniei globale de vaccinare, ţările au experimentat un acces inegal la vaccinuri şi diferite grade de eficienţă în administrarea dozelor. Înainte de luna martie, câteva naţiuni africane primiseră un singur transport de vaccin, în timp ce în SUA, au fost administrate 68 de doze pentru fiecare 100 de persoane.

Furnizarea de miliarde de vaccinuri pentru a opri răspândirea Covid-19 la nivel mondial este una dintre cele mai mari provocări logistice întreprinse vreodată.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
vaccinare,
evoluţie,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.