Cea mai ambiţioasă idee vine din Germania: Ce este experimentul ”bani gratis” şi cum ar putea însemna sfârşitul pieţei muncii aşa cum o ştim

Postat la 28 februarie 2019 7741 afişări

În cadrul unui experiment derulat în Germania, 250 de oameni vor primi plăţi sociale fără a li se pune niciun fel de întrebare timp de trei ani, scrie Deutsche Welle. Ar putea fi acesta primul pas către un venit universal de bază?

Cea mai ambiţioasă idee vine din Germania: Ce este experimentul ”bani gratis” şi cum ar putea însemna sfârşitul pieţei muncii aşa cum o ştim

Din această lună, 250 de persoane alese la întâmplare vor primi lunar 416 euro fără niciun fel de condiţie ataşată. Strict vorbind, experimentul nu este unul privind venitul universal de bază (UBI). Mai întâi, acesta este susţinut de o organizaţie privată, Sanktionsfrei, şi nu de guvernul german.

Totuşi, acesta poate fi văzut ca încadrându-se în mişcarea UBI, care a luat amploare în ultimii ani.

 

Într-o eră în care extinderea rapidă a automatizării şi inteligenţei artificiale generează semne de întrebare existenţiale cu privire la viitorul muncii, dezbaterile din jurul UBI par inevitabile.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
experiment,
germania,
bani,
piata muncii

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.