Ce trebuie să mănânci ca să câştigi un premiu Nobel?

Autor: Ioana Matei Postat la 12 octombrie 2012 24 afişări

Nimeni nu s-ar fi gândit la o astfel de corelare cu consumul mare de ciocolată al elveţienilor, despre care se vorbeşte într-un articol al Slate.com. Autorul unui studiu publicat într-un jurnal de medicină englezesc a făcut o constatare care a ridicat numeroase semne de întrebare.

Elveţienii sunt cei mai mari consumatori de ciocolată şi cei mai nominalizaţi la premiile Nobel, prin urmare, consumul de ciocolată ar putea stimula genialitatea.

Autorul studiului a descoperit că elveţienii nu sunt doar cei mai mari producători de ciocolată, dar şi cei mai mari consumatori - 10 kilograme/an şi ocupă, în acelaşi timp, locul doi după Suedia, ca număr de laureaţi la Nobel pe cap de locuitor.

Deşi în Elveţia nu există climatul potrivit pentru cultivarea arborelui de cacao, elveţienii sunt mari inovatori în ce priveşte reţetele de ciocolată.

Elveţienii au ajuns să domine industria ciocolatieră din întreaga lume printr-un secol de inovaţii remarcabile: în 1819, Francois-Louis Cailler a creat o reţetă care transformă boabele de ciocolată într-un baton fin de ciocolată. Rudolph Lindt a perfecţionat procesul adăugând unt de cacao cu o maşină pe care el a numit "conch", iar în 1830, concetăţeanul lui Charles-Amédée Kohler a creat prima reţetă de ciocolată cu alune. Jean Tobler a creat cicolata Toblerona în 1860, iar una dintre cele mai mari inovaţii a venit în 1975, când Danile Powder a descoperit cum să combine pudra de cacao cu lapte, iar ciocolata cu lapte a devenită instant preferata tuturor.Totuşi, elveţienii nu îşi pot asuma meritele pentru inventarea pudrei de cacao, acestea fiind atribuite chimistului olandez Coenraad J, van Hourten în 1828.

Într-un final, Kohler, Peter şi magnatul în domeniul Henri Nestlé şi-au unit forţele pentru a crea Societatea elveţiană a ciocolatei.

Un factor care influenţează este consumul de ciocolată este traiul îndestulat al elveţienilor, care ar putea explica şi corelarea cu câştigarea premiilor Nobel. În puţine dintre ţările în care se produce ciocolată, există şi mulţi consumatori, fiind vorba de un produs de lux. Coasta de Azur, Indonezia, Ghana şi Nigeria, toate cu un PIB pe cap de locuitor sub media globală, se află în fruntea producţiei de ciocolată. Bogaţii din Europa de Vest mănâncă 45% din ciocolata produsă la nivel global, deşi populaţia de aici reprezintă 6% din populaţia lumii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ciocolata,
nobel,
premiu. elvetia
/actualitate/ce-trebuie-sa-mananci-ca-sa-castigi-un-premiu-nobel-10202929
10202929
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.