Ce se întâmplă cu cei 500.000 de români din Marea Britanie? Mai au sau nu viitor? Activitatea de business din Marea Britanie scade cu cea mai mare viteză din istorie

Autor: Alex Ciutacu Postat la 26 aprilie 2020 1102 afişări

Ce se întâmplă cu cei 500.000 de români din Marea Britanie? Mai au sau nu viitor? Activitatea de business din Marea Britanie scade cu cea mai mare viteză din istorie

Activitatea din producţie şi din servicii s-a contractat în Marea Britanie într-un ritm „care îl depăşeşte semnificativ pe cel înregistrat în timpul crizei financiare globale”, întrucât mare parte din economie este închisă din cauza restricţiilor impuse pentru a limita răspândirea pandemiei de Covid-19, potrivit FT.

Marea Britanie este una dintre principalele destinaţii ale Diasporei româneşti, întrucât cei aproximativ 500.000 de români formează a doua cea mai mare minoritate de imigranţi din Regatul Unit, după polonezi.

Indicele IHS Markit pentru Marea Britanie arată un declin al activităţii de business care nu se poate compara nici măcar cu criza financiară globală, fiind cea mai abruptă scădere de când este realizat acest indice – adică de mai bine de două decenii. Astfel, indicele IHS Markit a scăzut de la 36 de puncte în luna martie, la 12,9 puncte în aprilie.

„Închiderea businessurilor şi distanţarea socială au dus la colapsul activităţii de business la un ritm extrem de rapid, care îl depăşeşte pe cel înregistrat la criza financiară globală, confirmând îngrijorările legate de o cădere violentă a PIB-ului în al doilea trimestru, pe fondul măsurilor luate pentru a limita răspândirea virusului”, a notat Chris Williamson, economist-şef pentru zona de business, în cadrul IHS Markit.

Economiştii Marit consideră că aceste date indică o scădere economică de 7% pentru PIB-ul trimestrial, însă declinul s-ar putea dovedi mai adânc, deoarece indicele exclude marea majoritate a liber profesioniştilor şi sectorul de retail – ambele fiind grav afectate de măsurile de carantină.

Un sfert din businessuri şi-au suspendat operaţiunile

Un sfert din businessurile din Marea Britanie şi-au suspendat operaţiunile până la începutul lunii aprilie, iar două treimi din cele rămase au raportat rezultate financiare sub aşteptări, conform Biroului Naţional de Statistică din Marea Britanie.

Un procent de 27% din forţa de muncă a fost deja trimisă în şomaj, în timp ce 1% au fost concediaţi, a descoperit biroul de statistică în urma unui sondaj desfăşurat în perioada 23 martie – 5 aprilie, la care au răspuns 6.150 de businessuri.

Patru din cinci respondenţi spun că iau în considerare utilizarea schemei de şomaj tehnic a guvernului, care le permite angajatorilor să îi trimită temporar pe angajaţi în şomaj şi subvenţionează plata a 80% din salariu, până la 2.500 lire pe lună.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.