CE dă în judecată România la CJUE din cauza deşeurilor din industria extractivă

Autor: Catalina Mihai Postat la 16 octombrie 2014 42 afişări

CE a anunţat, joi, introducerea unei acţiuni la CJUE împotriva României pentru nerespectarea legislaţiei UE referitoare la deşeurile din industriile extractive, în cazul iazului Boşneag, în care au fost deversate deşeuri generate de exploatarea minelor de cupru şi de zinc din Moldova Nouă.

Comisia Europeană introduce o acţiune în justiţie împotriva României la Curtea de Justiţie a UE (CJUE) pentru nerespectarea legislaţiei UE referitoare la deşeurile din industriile extractive, mai exact deşeurile generate de extracţia, tratarea şi depozitarea resurselor minerale şi de exploatarea carierelor, se arată într-un comunicat al Executivului european.

Cauza se referă la iazul Boşneag, un iaz de decantare de 102 hectare în care au fost deversate deşeuri generate de exploatarea minelor de cupru şi de zinc din Moldova Nouă, judeţul Caraş Severin. În prezent, iazul este aproape abandonat şi reprezintă o sursă majoră de poluare, răspândind praf toxic care prezintă riscuri semnificative pentru sănătatea umană şi pentru mediu.

Comisia precizează că România a fost de acord să ia măsuri pentru a soluţiona problema, însă progresele au fost insuficiente.

"Având în vedere gravitatea riscului în acest caz şi la recomandarea comisarului pentru mediu, domnul Janez Potočnik, Comisia introduce o acţiune împotriva României în faţa Curţii de Justiţie a UE, în scopul de a se asigura că sunt luate mai rapid măsuri corective", precizează sursa citată.

Trimiterea în faţa CJUE a fost decisă după ce România nu a luat măsurile necesare pentru a curăţa două iazuri de decantare din Moldova Nouă, în urma infringementului lansat de Bruxelles pe 20 februarie.

Potrivit CE, iazurile de decantare sunt "o sursă majoră de pulberi toxice, care au consecinţe semnificative asupra sănătăţii umane şi asupra mediului". Comisia este "preocupată" de faptul că România nu a luat măsurile necesare pentru a controla emisiile şi pentru a preveni abandonarea siturilor, a precizat în februarie CE.

Comisia a iniţiat în privinţa acestor aspecte proceduri în constatare a neîndeplinirii obligaţiilor, în octombrie 2012. "Autorităţile române au raportat cu privire la progresele înregistrate, însă obiectivele nu au fost încă îndeplinite, iar grava problemă a pulberilor toxice persistă. Prin urmare, se trimite un aviz motivat, iar în cazul în care România nu acţionează în termen de două luni, Comisia poate sesiza cauza Curţii de Justiţie a UE", a avertizat Executivul european.

Tot joi, Comisia a cerut României, Spaniei, Letoniei şi Poloniei să pună în aplicare normele UE privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice. Astfel, CE "solicită insistent României, Spaniei, Letoniei şi Poloniei să trimită detalii despre modul în care este transpusă în drepturile lor naţionale legislaţia UE referitoare la deşeurile de echipamente electrice şi electronice (DEEE), o obligaţie care trebuia îndeplinită până la 14 februarie 2014".

Noua Directivă DEEE înlocuieşte şi actualizează norme mai vechi referitoare la deşeurile de echipamente electrice şi electronice. Documentul vizează atât prevenirea sau reducerea impacturilor negative pe care le au asupra sănătăţii umane şi asupra mediului generarea şi gestionarea de deşeuri de echipamente electrice şi electronice, cât şi îmbunătăţirea eficienţei şi a impacturilor de ansamblu ale utilizării resurselor.

În urma nerespectării termenului limită iniţial, la 31 martie 2014 au fost trimise scrisori de punere în întârziere către Spania, Letonia, Polonia şi România, iar joi Comisia a trimis avize motivate celor patru ţări. Dacă acestea nu acţionează în termen de două luni, cazurile pot fi trimise în faţa Curţii de Justiţie a UE, avertizează CE.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
COMISIA EUROPEANĂ,
ROMÂNIA,
MEDIU
/actualitate/ce-da-in-judecata-romania-la-cjue-din-cauza-deseurilor-din-industria-extractiva-13398426
13398426
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.