Cazările la hoteluri şi pensiuni: Nerezidenţii au cheltuit 2,2 miliarde lei

Autor: Raluca Ghinea Postat la 15 septembrie 2014 30 afişări

Hotelurile şi pensiunile turistice au găzduit în primul semestru 840.000 de nerezidenţi, care au cheltuit 2,2 miliarde lei (500.000 euro), cei mai mulţi (62,1%) venind pentru afaceri, conferinţe sau târguri, cu jumătate dintre cheltuielile efectuate destinate cazării, potrivit datelor INS.

"Principalul motiv al sejurului petrecut de turiştii nerezidenţi în România l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii (62,1% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând 69,4% din total. Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenţi în România l-a reprezentat călătoriile în scop particular (37,9% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând 30,6% din total", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică.

Călătoriile în scop personal se referă la vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi.

Pe segmentul de afaceri, turiştii preferă în special cazarea cu mic dejun inclus, în proporţie de 92,8% din totalul cheltuielilor pentru cazare.

Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 16,3%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 12%, din care alimentele au avut o pondere de 34,9%, iar cadourile şi suvenirurile de 33,6%.

Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au reprezentat 54,9% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cele pentru accesul în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au fost de 64,3% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România în prima jumătate a anului, 41% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism, iar 33,5% şi l-au organizat singuri.

Principalul mijloc de transport utilizat de către aceştia a fost avionul, în cazul a 77,4% din numărul total de turişti, urmat de autoturismele proprii (13,2%) autocare şi autobuze (7,2%), trenuri, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete (2,2%).

În trimestrul al doilea au fost cazaţi în România 531.000 de turişti nerezidenţi, care au cheltuit în total aproape 1,33 miliarde lei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
TURIŞTI,
STATISTICĂ,
/actualitate/cazarile-la-hoteluri-si-pensiuni-nerezidentii-au-cheltuit-2-2-miliarde-lei-13269624
13269624
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.