Câştigul salarial mediu a crescut în iulie cu 1,7% faţă de luna iunie, la 1.849 lei

Autor: Marius Oncu Postat la 07 septembrie 2015 100 afişări

Câştigul salarial mediu a fost în luna iulie de 1.849 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 31 lei (1,7%), valorile cele mai mari fiind înregistrate în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, de 4.907 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante 1.088 lei.

"În majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, acordării de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanţă şi pentru performanţe deosebite), sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou), dar şi realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte)", arată Institutul Naţional de Statistică (INS), într-un comunicat.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice - 14,2% şi în sectorul alte activităţi extractive - 14,1%, în depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, fabricarea altor mijloace de transport - între 6% şi 8%.

Totodată, în extracţia cărbunelui superior şi inferior, hoteluri şi restaurante, agricultură, vânătoare şi servicii anexe, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune (inclusiv înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală; activităţi de difuzare şi transmitere de programe), colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor (inclusiv activităţi de recuperare a materialelor reciclabile; activităţi şi servicii de decontaminare), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei (inclusiv fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite), fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, construcţii au fost consemnate creşteri ale salariilor între 4,5% şi 5,5%.

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna iunie de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanţă), sume din profitul net şi din alte fonduri. De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mici în unele activităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice - 10,9%, în activităţi de editare, fabricarea băuturilor - între 9,5% şi 10%, în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, cercetare-dezvoltare, activităţi de servicii anexe extracţiei, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale - între 2% şi 4,5%.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în administraţie publică - 2,2%, sănătate şi asistenţă socială - 1,3%, ca urmare a aplicării prevederilor legale de la 1 iulie. În învăţământ s-a înregistrat o scădere a câştigului salarial mediu net, cu 3,4%, ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare.

Comparativ cu iulie 2014, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,6%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SALARII,
INS,
/actualitate/castigul-salarial-mediu-a-crescut-in-iulie-cu-1-7-fata-de-luna-iunie-la-1-849-lei-14702841
14702841
comments powered by Disqus

Aleph Story. De ce sunt mici salariile atât de mici în România?

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.