Canicula loveste cel mai tare in copii si varstnici

Postat la 13 august 2010 24 afişări

Extremele de varsta – copiii mici si varstnicii - sunt categoriile cele mai expuse socului termic, afectiune din ce in ce mai frecventa in conditiile temperaturilor ridicate din ultima perioada, se arata intr-un articol din revista Medica Academica, “Hiperpirexia si socul termic in contextul incalzirii globale”.

In contextul general al incalzirii climatice, specialistii se asteapta la cresterea numarului de cazuri de soc termic.

Stresul termic este senzatia de disconfort asociata temperaturilor ridicate, iar socul termic presupune o crestere a temperaturii corpului peste 40°C, pana la 47°C, insotita de disfunctii ale sistemului nervos central, respectiv tulburari de constienta, halucinatii, convulsii si coma. Chiar cu un tratament corect, socul termic este de obicei fatal, iar supravietuitorii pot ramane cu sechele neurologice.

Un studiu populational efectuat in SUA, in timpul sezonului cald, in zone urbane, a estimat incidenta socului termic in intervalul 17,6 la 26,5 cazuri/ 100.000 locuitori. Majoritatea pacientilor afectati au fost copiii cu varste mici - datorita imaturitatii mecanismelor de termoreglare si a unui metabolism mai intens- si varstnicii - status cardiovascular precar si prezenta altor afectiuni.

Socul termic se poate instala si la cei cu afectiuni mentale cronice, afectiuni cardio-pulmonare, cei care iau diuretice, tranchilizante, anticolinergice. Exista si socul termic de efort, asociat efortului fizic, categoriile de risc fiind muncitorii, militarii, sportivii, dar si consumatorii de cocaina si amfetamine.

Pentru a preveni ambele tipuri de soc termic este recomandata aclimatizarea treptata la caldura, suplimentarea cu apa potabila si aport adecvat de sodiu, evitarea expunerii la soare in perioada orelor 10-16.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/canicula-loveste-cel-mai-tare-in-copii-si-varstnici-6879189
6879189
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.