Cand scapi de saracie

Postat la 06 decembrie 2005 19 afişări

O metoda sigura de evaluare a aplicarii legii intr-o tara este de a observa mersul institutiilor bancare, observa The Economist.Saracia incepe, potrivit definitiei standard oferite de Banca Mondiala, de la un castig de un dolar pe zi in jos.

O metoda sigura de evaluare a aplicarii legii intr-o tara este de a observa mersul institutiilor bancare, observa The Economist.

Saracia incepe, potrivit definitiei standard oferite de Banca Mondiala, de la un castig de un dolar pe zi in jos. Insa in tinuturile friguroase din tarile fost-comuniste din Europa Centrala si de Est, unde oamenii au mai multa nevoie de caldura si haine, saracia incepe de la 2,15 dolari pe zi.


Din fericire, multi dintre locuitorii acestor tari au reusit sa depaseasca limita saraciei, observa The Economist. Intre 1991 si 2003, peste 40 de milioane de oameni au scapat de saracie, insa 60 de milioane continua sa fie saraci. Ungaria ocupa primul loc in combaterea saraciei, aici aproape nimeni nemaisuferind de foame. In schimb, in Tadjikistan, 70% din populatie este saraca.


Opt din cele zece noi tari membre ale UE, plus Croatia, care spera sa adere curand, au inregistrat cele mai bune rezultate in lupta impotriva saraciei. Mijloacele folosite au fost deschiderea catre comertul exterior, care a dus la crestere economica (competitia venita din exterior duce la cresterea productivitatii) si aplicarea regulilor capitaliste in institutii, prin atenuarea birocratiei si a coruptiei si protejarea proprietatii.


O metoda sigura de evaluare a aplicarii legii intr-o tara este de a observa mersul institutiilor bancare - acestea prospera doar atunci cand institutiile tarii functioneaza corect. Pentru a se dezvolta, bancile trebuie sa aiba incredere in institutiile cu care lucreaza si viceversa. Cu cat au mai multe depozite, cu atat imprumuturile se fac mai eficient. Exista o corelatie puternica intre cresterea pietei de credite si cresterea economica, se arata in articol.


Tarile din centrul Europei si tarile baltice au avut un ritm de crestere rapid in ultimii zece ani. Slovenia este mai bogata chiar decat Portugalia, cea mai saraca dintre vechile state membre ale UE. Tarile baltice au un ritm anual de crestere de 8% sau chiar mai mult, fapt ce va duce, in zece ani, la dublarea standardului de viata. Cu toate acestea, potrivit studiului anual realizat de BERD cu privire la tranzitie, chiar si cele mai eficiente economii din regiune (cu exceptia Slovaciei) au avut rezultate slabe in domeniul "guvernarii economice" (obiceiurile si codurile muncii, sisteme de impozitare si juridice s.a.m.d.). Asta pentru ca, desi sectorul privat se dezvolta la parametri normali, institutiile statului continua sa lancezeasca.

Cat priveste cele 12 foste republici sovietice, acestea se dezvolta mai repede decat toate celelalte tari ex-comuniste, in mare parte datorita veniturilor neasteptate de pe urma pretului ridicat al energiei si al materiilor prime. Spre deosebire de vecinii lor mai instariti, aici locurile de munca aparute in urma dezvoltarii sunt mai numeroase decat cele care dispar din cauza restructurarii.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/cand-scapi-de-saracie-2509781
2509781
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.