Calculatorul care a reuşit să păcălească un grup de oameni că este de fapt un copil

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 09 iunie 2014 401 afişări

Un calculator cu inteligenţă artificială denumit "Eugene Goostman" a convins o treime din juraţii implicaţi în experiment că este de fapt un copil de treisprezece ani. Este pentru prima dată când un computer trece acest test.

Calculatorul care a reuşit să păcălească un grup de oameni că este de fapt un copil

Alan Turing a creat testul ce îi poartă numele în anul 1950 în cadrul unei lucrări care începea astfel: "Vă propun următoarea întrebare. Pot maşinile să gândească?", relatează Business Insider.

El a considerat că dacă o maşină poate "păcăli" 30% dintre participanţii la o conversaţie că este de fapt un om, atunci ideea de "maşină gânditoare" nu va mai fi una contradictorie. Testul se bazează pe un concept simplu: juraţii trebuie să aleagă între două seturi de răspunsuri, încercând să determine care vin de la o persoană reală şi care de la o maşină.

Eugene Goostman, programul dezvoltat să imite inteligenţa unui copil de 13 ani, a convins 33% dintre membri juriului în cadrul testului organizat de Royal Society la Londra. Profesorul Kevin Warwick a declarat că deşi au mai existat zvonuri despre calculatoare ce au trecut testul, acesta este în realitate primul moment în care o maşină este luată drept om. Warwick a avertizat că acest moment trebuie să fie un semnal de alarmă în lupta împotriva criminalităţii cibernetice.

Alan Turing a studiat matematică la Cambridge şi a predat ulterior mecanică cuantică, în cadrul aceleiaşi univesităţi.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/calculatorul-care-a-reusit-sa-pacaleasca-un-grup-de-oameni-ca-este-de-fapt-un-copil-12726348
12726348
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.