Ca sa umplem portofoliul

Postat la 09 mai 2006 9 afişări

Criticile dupa care institutia Fondului Proprietatea este neserioasa atata vreme cat numai jumatate din societatile ce-i vor compune portofoliul sunt listate la bursa au primit saptamana trecuta o replica pe hartie din partea autoritatilor.

Criticile dupa care institutia Fondului Proprietatea este neserioasa atata vreme cat numai jumatate din societatile ce-i vor compune portofoliul sunt listate la bursa au primit saptamana trecuta o replica pe hartie din partea autoritatilor.

 

In speta, Guvernul a hotarat sa privatizeze noua societati din subordinea Ministerului Transporturilor prin vanzarea pe bursa a 5% din capitalul lor. Societatile vizate, care urmeaza sa cedeze fiecare cate 20% din actiuni catre Fondul Proprietatea, sunt Metrorex, SAAF, aeroporturile Henri Coanda, Baneasa, Constanta, Timisoara, Administratia Canalelor Navigabile Constanta, Administratia Porturilor Dunarii Maritime Galati si Administratia Porturilor Dunarii Fluviale Giurgiu.

 

CFR Marfa, a zecea societate inclusa initial pe lista Guvernului, n-a mai apucat sa figureze in textul hotararii, intrucat cotarea ei la bursa a fost amanata din cauza unui imprumut in euroobligatiuni de 120 de milioane de euro, contractat in anul 2002. CFR Marfa are obligatia sa-i anunte pe investitori de intentia de schimbare a actionariatului, asa incat acestia sa poata sa-si rascumpere anticipat titlurile daca doresc. Ministerul Transporturilor urmeaza sa angajeze acum consultantii pentru ofertele publice de actiuni si societatile de brokeraj care vor intermedia ofertele.

 

Tot ministerul urmeaza sa-i numeasca si pe membrii comisiilor de pregatire a privatizarii fiecareia din cele noua societati, comisii care vor fi platite din banii acelorasi societati. Numai ca autoritatile n-au stabilit nimic despre lucrul cel mai important, anume un termen pana la care cele noua societati sa fie listate, ceea ce intoarce iarasi lucrurile la punctul de unde au plecat, atata vreme cat atat Guvernul, cat si sefii societatilor in cauza pot replica imediat ca orice fixare a unui termen, chiar daca n-ar fi vorba de un termen unic pentru toate, ar dauna valorii actiunilor in momentul cand ele ar fi scoase pe bursa.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/ca-sa-umplem-portofoliul-2511201
2511201
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.