Business Magazin, în 2005: CUM DIVORŢEAZĂ AVOCAŢII. Ruptura dintre Gheorghe Muşat şi Florentin Ţuca

Autor: Razvan Muresan Postat la 17 martie 2014 1078 afişări

Business Magazin grupează, cu ocazia aniversării a zece ani, cele mai interesante articole de copertă din paginile revistei.

Business Magazin, în 2005: CUM DIVORŢEAZĂ AVOCAŢII. Ruptura dintre Gheorghe Muşat şi Florentin Ţuca

Avocatul de business e vesta anti-glont a oricarei afaceri. Fara OK-ul lui nu semnezi nici o tranzactie, fara el nu iti poti organiza o aparare solida in cazul unui litigiu comercial. Avocatul de business e, de fapt, aparatorul sanatatii juridice a companiei, centura de siguranta care te opreste sa treci prin parbriz intr-o eventuala coliziune. Dar ce face un client cand apare un divort in firma de avocatura pe care o angajase? Ramane alaturi de firma sau pleaca o data cu avocatul?

Piata inca mai digera ruptura care a zguduit la sfarsitul lunii trecute Musat si Asociatii, cea mai mare casa de avocatura de afaceri din punct de vedere al numarului de avocati. Nu e prima ruptura din Romania si nici ultima, cu siguranta. Insa e una care ar putea reconfigura o piata anuala de 25-30 de milioane de euro, in care avocatii sunt aceiasi, marii clienti sunt aceiasi si banii dirijati de acestia spre consultanta de afaceri n-au cum sa se inmulteasca dintr-odata.

In ce masura se va schimba vechea configuratie si in favoarea carei case de avocatura, nimeni nu poate spune deocamdata. Oficial, cazul Musat si Asociatii e inchis. Numarul 2 in firma, Florentin Tuca, l-a parasit pe Gheorghe Musat, fondatorul, alaturi de opt dintre cei 13 parteneri.

In viata reala lucrurile sunt ceva mai nuantate. Ce va cantari mai mult pentru un mare client in acest caz? Brandul Musat, consolidat de-a lungul unui deceniu de existenta a firmei? Sau relatia de afaceri - si eventual cea personala - pe care acesta si-a construit-o in timp cu un anume avocat, acum demisionar?

In esenta, dintr-o casa de avocatura rezulta intr-o astfel de situatie doua - asta inseamna doua echipe separate de experti, doua afaceri separate si, potential, migrarea unora dintre clienti dinspre vechea ca-sa de avocatura spre cea noua, intemeiata de echipa disidenta. De fapt, si viitorul Musat si Asociatii, si cel al echipei Tuca - in cazul luat ca exemplu - depind acum de valoarea echipei de avocati pe care fiecare o va alinia in incercarea de impartire a listei de clienti importanti, cei care genereaza veniturile. Iar aici valoare nu inseamna numai stiinta de carte ori experienta in consultanta de afaceri. Valoarea avocatului e data, in astfel de situatii, de portofoliul de clienti pe care-i poate pastra sau pe care ii aduce in noua firma. De cele mai multe ori, avocatul e cel are gestioneaza relatia cu clientul, nu managerul casei de avocatura. Avocatul e cel care sta noptile pentru un client, detectand eventualele capcane dintr-o tranzactie ce urmeaza a fi incheiata, avocatul e cel cu care eventual mergi la tenis.

CITITI AICI ARTICOLUL INTEGRAL din aprilie 2005.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
business magazin,
10 ani,
cover story,
avocatura
/actualitate/business-magazin-in-2005-cum-divorteaza-avocatii-ruptura-dintre-gheorghe-musat-si-florentin-tuca-12279202
12279202
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.