Bundesbank estimează că Europa îşi va reveni în zece ani, iar FMI a calculat că economia României va ajunge abia peste doi ani la nivelurile anterioare crizei

Autor: Bogdan Cojocaru Postat la 19 aprilie 2013 27 afişări

În toamna anului 2012 cancelarul german Angela Merkel spunea că actuala criză a datoriilor suverane va mai dura cel puţin cinci ani. Aşa a estimat şi guvernatorul Băncii Angliei, Mervyn King.

Bundesbank estimează că Europa îşi va reveni în zece ani, iar FMI a calculat că economia României va ajunge abia peste doi ani la nivelurile anterioare crizei

În toamna anului 2012 cancelarul german Angela Merkel spunea că actuala criză a datoriilor suverane va mai dura cel puţin cinci ani. Aşa a estimat şi guvernatorul Băncii Angliei, Mervyn King. Acum Jens Weidmann, preşedintele Bundesbank, banca centrală germană, a declarat că depăşirea crizei şi a efectelor acesteia va fi o provocare pentru Europa pentru următoarea decadă. Cifrele par să-i dea dreptate. Deşi în multe state europene economiile îşi vor reveni la nivelurile anterioare crizei în viitorul apropiat, nu acelaşi lucru se poate spune despre şomaj, una dintre cele mai grave consecinţe ale crizei.

„Depăşirea crizei şi a efectelor crizei va rămâne o provocare pentru următoarea decadă. Calmul pe care-l vedem poate fi înşelător“, a afirmat Weidmann pentru The Wall Street Journal. Declaraţiile lui contrastează cu cele ale preşedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, care a spus că Europa a depăşit ceea ce a fost mai greu din criză.

Dacă în Germania, Franţa şi ţări mari europene criza nu a erodat semnificativ economiile şi acestea nu vor avea probleme mari în a-şi reveni la nivelurile anterioare crizei, nu acelaşi lucru se poate spune despre, de exemplu, Grecia, Spania sau Portugalia. Produsul Intern Brut (PIB) spaniol va ajunge abia în 2018 la nivelul din 2008, potrivit estimărilor Fondului Monetar Internaţional. Pentru Grecia, perspectiva revenirii este şi mai îndepărtată şi depăşeşte intervalul luat în considerare de FMI. Dacă în Polonia, cea mai mare economie din Europa de Est, economia a crescut constant în timpul crizei, pentru cea a României 2015 va fi anul în care PIB-ul va ajunge la fel de mare ca în 2008.

În privinţa ratei şomajului, acum în multe state la niveluri ridicate record, situaţia este mai gravă în condiţiile în care 2008 va fi anul de minim timp de mai mult de o decadă de acum încolo pentru o mare parte din economii.

Toate stirile sunt pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/bundesbank-estimeaza-ca-europa-isi-va-reveni-in-zece-ani-iar-fmi-a-calculat-ca-economia-romaniei-va-ajunge-abia-peste-doi-ani-la-nivelurile-anterioare-crizei-10766611
10766611
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.