Bucureştiul, pe locul 67 în lume între oraşele potrivite pentru antreprenori

Autor: Cristina Roşca Postat la 28 iunie 2021 32 afişări

Bucureştiul este al 67-lea cel mai bun oraş din lume pentru antreprenori, fiind devansat de Budapesta, Praga şi Varşovia, arată un clasament al platformei de comerţ online Oberlo.

Bucureştiul, pe locul 67 în lume între oraşele potrivite pentru antreprenori

♦ Capitala stă bine la creditarea IMM-urilor şi la nivelul de taxare, dar prost la birocraţie şi la sprijinul oferit de stat în era COVID-19 ♦ Pe primele locuri în lume sunt Londra, New York şi San Francisco.

Bucureştiul este al 67-lea cel mai bun oraş din lume pentru antreprenori, fiind devansat de Budapesta, Praga şi Varşovia, arată un clasament al platformei de comerţ online Oberlo. Capitala Poloniei, cea mai dezvoltată economie din regiunea Europei Centrale şi de Est, este şi cel mai bine poziţionată, pe locul 47 dintr-un total de 75 de urbe. De altfel, această ţară are chiar două oraşe în top, Cracovia fiind şi ea cu şapte locuri mai jos.

Clasamentul „Top Cities for Entrepreneurial Success“ („Cele mai bune oraşe pentru ca antreprenorii să aibă succes“) cuprinde urbele care oferă condiţiile propice de dezvoltare pentru oamenii de afaceri.

Pentru analiză au fost luate în calcul câteva zeci de indicatori din patru domenii – infrastructură, digitalizare, import/export şi finanţare. În ceea ce priveşte Bucureştiul, acesta a obţinut un punctaj de 55,5 dintr-un total de 100, însă se observă diferenţe considerabile de la un indicator la altul. Mai exact, dacă pentru cre­di­tarea IMM-urilor Bucureştiul a ob­ţinut 97,2 pun­cte, iar la nivelul taxelor aproape 95, la birocraţie Ca­pitala stă mai prost. Astfel, sunt necesare 20 de zile pentru a în­fiinţa o societate, faţă de 2-4 zile în cazul altor urbe. Punctaj slab a obţinut Bucureştiul şi la sprijinul acordat de stat în era COVID-19, arată analiza Oberlo.

Nici la ecosistemul tech, la capitalul uman cu abilităţi tehnice şi la oportunităţi de dezvoltare prin fonduri de venture capital oraşul nu stă bine, rezultatul fiind pentru fiecare dintre aceşti indicatori de sub 65 de puncte. În cazul indicatorului venture capital se analizează mai multe aspecte precum câte IMM-uri au primit finanţare de la fondurile de profil după 2015 şi numărul de firme de tip start-up înfiinţate în ultimul deceniu.

La fel se procedează pentru fiecare indicator mare în parte.

Pe primele locuri în clasamentul mondial al celor mai potrivite oraşe din lume pentru antreprenori se găsesc Londra, New York şi San Francisco, unele dintre cele mai importante centre de business de la nivel mondial.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
antreprenori,
clasament,
comert,
online

ALEPH STORY: Cine sunt cei mai mari proprietari de terenuri Agricole din România

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.