Bucureştenii aruncă lunar 5 kg de ambalaje, dar la reciclare ajung sub jumătate de kilogram

Autor: Laura Mitran Postat la 15 noiembrie 2014 0 afişări

Datele au fost furnizate de Eco-Rom Ambalaje pentru sectoarele 1, 2, 3, 5 şi 6, unde compania asigură serviciul de colectare separată în parteneriat cu operatorii de salubritate, şi respectiv de Rebu, pentru sectorul 4.

Cantităţile de deşeuri de ambalaje (plastic, metal, hârtie, sticlă) care au fost colectate în pubelele speciale şi apoi reciclate în fiecare sector au fost împărţite la numărul de locuitori din fiecare dintre aceste zone administrativ-teritoriale, obţinându-se cantităţile colectate separat pe cap de locuitor.

Cei mai preocupaţi bucureşteni de colectarea separată sunt, de departe, cei din sectorul 1, unde fiecare separă, în medie, 400 de grame de deşeuri de ambalaje pe lună, care ajung la reciclare.

În clasament urmează sectorul 4, unde se reciclează lunar, de la fiecare locuitor, câte 100 de grame de deşeuri de ambalaje.

În sectorul 2, de la fiecare locuitor se reciclează lunar 90 de grame de deşeuri ambalaje, iar în sectoarele 3 şi 6 - câte 70 de grame.

În coada clasamentului este sectorul 5, unde fiecare locuitor trimite, în medie, lunar la reciclare doar 5 grame de deşeuri de ambalaje.

Potrivit unui studiu realizat de Eco-Rom Ambalaje, în mediul urban, populaţia separă, în containerele speciale, 6,3 la sută (8,4 kilograme) din totalul deşeurilor reciclabile generate (134,6 de kilograme de deşeuri reciclabile generate anual de o persoană). Din masa totală de deşeuri reciclabile, deşeurile de ambalaje reprezintă aproximativ 50 la sută (65 de kilograme).

Astfel, o persoană generează lunar peste 11 kilograme de deşeuri reciclabile, dintre care mai bine de jumătate sunt deşeuri de ambalaje care pot fi depuse, pentru a fi reciclate, în pubelele colorate. În schimb, populaţia din mediul urban separă în medie pe lună doar 0,7 kilograme de deşeuri, potrivit studiului citat.

Potrivit informaţiilor transmise de Eco-Rom Ambalaje şi Rebu, sectorul 1 este de departe cel mai dotat, cu 915 containere puse la dispoziţia locuitorilor, pe stradă şi la scările de bloc, urmat de sectorul 4, cu 394 de containere, sectorul 2, cu 302 containere, sectorul 6, cu 222 de containere, sectorul 3, cu 158 de containere şi sectorul 5, cu 71 de containere.

Rebu precizează că, în sectorul 4, are contracte cu 238 de asociaţii de proprietari, la care sunt amplasate peste 200 de containere de 1,1 metri cubi, aproximativ 60 de pubele de 120 şi 240 de litri şi mai distribuie lunar aproximativ 3.000 de saci. La acestea se adaugă 32 de puncte de colectare selectivă stradale, cu câte trei containere de 2,5 metri cubi, pentru plastic şi metal, hârtie şi, respectiv, sticlă.

Cu cel mai mare număr de pubele pentru colectarea separată, sectorul 1 are cea mai mică populaţie - 225.400 de persoane. Sectorul 4 are o populaţie de 287.800 de persoane, în sectorul 2 sunt 345.400 de persoane, cea mai numeroasă populaţie (385.400 de persoane) este în sectorul 3, urmat de sectorul 6 (367.800 de persoane), în timp ce în sectorul 5 locuiesc 271.600 de persoane, conform datelor de la recensământul din 2011.

Astfel, în sectorul 1, un punct de colectare separată, format din trei pubele, deserveşte aproximativ 730 de oameni, în timp ce în sectorul 3, de exemplu, este un punct de colectare la peste 7.200 de persoane.

Reciclarea ambalajelor poate aduce venituri frumoase, care nu revin însă administraţiilor locale, ci operatorilor de salubrizare.

După cum arată datele transmise de Eco-Rom Ambalaje, pentru o tonă de PET, reciclatorul plăteşte între 100 şi 400 de euro, pentru hârtie /carton - între 30 pu 80 de euro pe tonă, pentru sticlă - între 18 şi 23 de euro pe tonă, iar pentru aluminiu - între 900 şi 1.000 de euro pe tonă.

Astfel dacă bucureştenii ar recicla măcar câte o jumătate de kilogram din fiecare tip de deşeu de ambalaj pe lună, în sectorul 1 s-ar strânge minimum 1,5 milioane de euro, în sectorul 2 - 2,3 milioane de euro, în sectorul 3 - 2,6 milioane de euro, în sectorul 4 - 2 milioane de euro, în sectorul 5 - 1,8 milioane de euro, iar în sectorul 6 - 2,5 milioane de euro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
COLECTARE SEPARATĂ,
SECTOARE,

Citeşte pe comedymall.ro

/actualitate/bucurestenii-arunca-lunar-5-kg-de-ambalaje-dar-la-reciclare-ajung-sub-jumatate-de-kilogram-13562721
comments powered by Disqus
Cum îşi reinventează afacerile micii antreprenori români? Cum îşi reinventează afacerile micii antreprenori români?

Reinventaţi de pandemie Ţi-ai pus toate economiile la bătaie. Ţi-ai vândut, poate, apartamentul sau motocicleta şi ai investit banii într-o afacere. Nu acum, ci în urmă cu câţiva ani. Totul a mers bine. Ai crescut, uşor-uşor, cu paşi mici, dar ai ajuns la profit, iar acum businessul îţi e suficient să trăieşti fără a avea nevoie şi de un job. Ţi-ai îndeplinit visul. Până când, într-o zi pe care nici tu, nici altcineva nu putea s-o prevadă, totul se prăbuşeşte. Totul se închide. Marfa ta, serviciile tale nu-şi mai găsesc acum clienţii. Totul e captiv în izolare, publicul tău ţintă nu mai există, iar dacă există, îşi drămuieşte cu grijă banii pentru o potenţială criză care se prevesteşte.

vezi continuarea
ZF.ro
Dezvăluirile unui medic de la Medlife despre coronavirus. Care este cel mai IMPORTANT lucru Dezvăluirile unui medic de la Medlife despre coronavirus. Care este cel mai IMPORTANT lucru
Măsuri drastice în piaţa muncii. Cum se schimbă contractele de muncă din cauza crizei
Mediafax
Harta cazurilor din România, publică pentru prima dată. Care sunt ”zonele roşii” din ţară şi unde sunt cei mai puţini infectaţi | FOTO Harta cazurilor din România, publică pentru prima dată. Care sunt ”zonele roşii” din ţară şi unde sunt cei mai puţini infectaţi | FOTO
Alimentul care rezistă chiar şi mii de ani. La ce moduri de conservare pot apela oamenii în cazuri extreme
MonitorulApararii
Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte
Ce se întâmplă la Moscova este de bine deopotrivă pentru Rusia şi Putin(?)
MonitorulPartidelor
Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel” Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel”
Demisie „fulger”. Un medic chirurg va conduce Ministerul Sănătăţii. Cine este Nelu Tătaru, propus să preia funcţia după plecarea lui Costache
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu Suhan Hai, da-ma... incolo... COMENTARIU Valeriu Suhan Hai, da-ma... incolo...
Dr. Tudor Ciuhodaru atentioneaza ca virusul (Covid-19) rezista minim 30 de minute in aer dupa eliminarea sursei infectiei si peste cinci zile pe piele

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.