BOOM pe piaţa imobiliară. A fost atins cel mai MIC nivel din istoria modernă a pieţei rezidenţiale locale

Postat la 11 aprilie 2017 104 afişări

BOOM pe piaţa imobiliară. A fost atins cel mai MIC nivel din istoria modernă a pieţei rezidenţiale locale

Aproximativ 12.000 de locuinţe se află în acest moment în dezvoltare în Bucureşti şi împrejurimi şi ar putea fi livrate în acest an dacă dezvoltatorii îşi vor respecta ritmul de construcţie, lucrările la alte peste 2.000 de unităţi urmând să demareze în perioada imediat următoare, cu termene de livrare anunţate pentru 2018, potrivit unui raport de piaţă realizat de către compania de consultanţă imobiliară Coldwell Banker România.

În acelaşi timp, este estimată o majorare a preţurilor de vânzare cu 5-7% în acest an, în funcţie de segmentul de piaţă şi de cererea existentă pe un anumit segment şi într-un anumit interval de timp.

Gradul de absorbţie a locuinţelor noi s-a menţinut pe parcursul anului anterior la peste 80% din unităţi până la livrarea proiectelor pe piaţă, pe fondul unui nivel ridicat de accesibilitate, în ciuda sincopelor înregistrate pe segmentul finanţărilor.

Indicele de accesibilitate a achiziţionării unei locuinţe noi realizat de către Coldwell Banker România, calculat în funcţie de salariul mediu pe economie, preţurile medii pe metru pătrat şi cursul de schimb leu – euro, a ajuns la începutul acestui an la cea mai mică valoare din istoria modernă a pieţei rezidenţiale locale, principalii factori care au dus la această situaţie fiind stabilitatea cursului de schimb şi creşterea generală a salariilor.

Astfel, în prezent sunt necesare aproape 114 salarii medii pe economie sau o perioadă de mai puţin de nouă ani şi jumătate pentru achiziţionarea unui apartament nou cu două camere în Bucureşti, comparativ cu 119 salarii în urmă cu un an sau o perioadă de aproape 10 ani şi faţă de 395 de salarii medii pe economie sau o perioadă de aproape 33 de ani cât s-a înregistrat în momentul de vârf al pieţei, la începutul anului 2008.

 

Cea mai mare pondere a locuinţelor care ar urma să fie finalizate în acest an se încadrează pe segmentul mass market, adică 59,5% sau peste 7.200 de unităţi, în creştere faţă de anul anterior cu aproximativ şase procente.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bucuresti,
salarii,
piata imobiliara,
perioada

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.