Bolivia a declarat Israelul stat terorist

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 31 iulie 2014 63 afişări

Bolivia a introdus Israelul pe lista sa cu state teroriste, în semn de protest faţă de operaţiunile militare israeliene în Fâşia Gaza.

Preşedintele bolivian Evo Morales a anunţat decizia miercuri, într-o întâlnire cu cadre didactice în oraşul Cochabamba.

"Declarăm (Israelul) stat terorist", a spus el, subliniind că ofensiva în Fâşia Gaza "arată că Israelul nu este un garant al principiilor respectării vieţii şi drepturilor elementare care asigură coexistenţa paşnică şi armonioasă a comunităţii noastre internaţionale".

Bolivia şi-a întrerupt relaţiile diplomatice cu Israelul în 2009, după o operaţiune israeliană sângeroasă în Fâşia Gaza, la fel ca alte ţări care alcătuiesc stânga radicală latino-americană, din care fac parte, între altele, Venezuela şi Cuba.

Totodată, La Paz a respectat, până în prezent, un acord încheiat în 1972 care permite cetăţenilor israelieni să intre în mod liber pe teritoriul Boliviei.

După Brazilia şi Ecuador săptămâna trecută, Chile, Peru şi El Salvador şi-au chemat marţi, "pentru consultări", ambasadorii din Israel.

Chile a catalogat operaţiunile militare israeliene drept "o pedeapsă colectivă aplicată populaţiei civile din (Fâşia) Gaza", în timp ce Peru şi-a exprimat regretul "profund" faţă de "încălcarea armistiţiului şi reluarea operaţiunilor militare ale Israelului în Fâşia Gaza".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BOLIVIA,
ISRAEL,
PALESTINA
/actualitate/bolivia-a-declarat-israelul-stat-terorist-13009446
13009446
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.