BNR şi-a atins ţinta de inflaţie. Cât timp vor mai scădea preţurile?

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 15 ianuarie 2012 28 afişări

Inflaţia în luna decembrie 2011 a scăzut la 3,1%, de la 3,4% în noiembrie, ceea ce înseamnă că BNR a reuşit să se încadreze în ţinta de inflaţie (2-5%) pentru a doua oară de la trecerea în 2005 la politica de ţintire a inflaţiei.

Vlad Muscalu, economist-şef al ING Bank România, se aşteaptă ca dezinflaţia să continue în prima parte a lui 2012, până în apropiere de 1,5% anual pe parcursul trimestrului al doilea, având în vedere că inflaţia de bază (măsura CORE3) a încetinit până la 2,4% de la valoarea precedentă de 2,6%. Consecinţa ar fi că BNR şi-ar putea permite să reducă dobânda de politică monetară cu încă 0,25%, adică la 5,50%, la şedinţa din din 2 februarie a consiliului politică monetară al băncii.

Mai puţin optimişti, analiştii Citigroup cred că perspectiva dezinflaţiei pentru lunile următoare e ceva mai incertă, ţinând cont de posibilitatea unor ajustări noi ale preţurilor administrate şi a unei inversări în tendinţa de ieftinire a produselor alimentare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
inflatie,
dobanda,
BNR,
ING,
Citigroup,
credite,
tinta
/actualitate/bnr-si-a-atins-tinta-de-inflatie-cat-timp-vor-mai-scadea-preturile-9147330
9147330
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.