BNR: Piaţa muncii dă semne de tensionare. Salariul mediu brut şi-a accelerat creşterea anuală, fără a egala totuşi ritmul inflaţiei. Sunt posibile noi restructurări sau falimente de firme

Autor: Roxana Rosu Postat la 19 iulie 2022 124 afişări

BNR: Piaţa muncii dă semne de tensionare. Salariul mediu brut şi-a accelerat creşterea anuală, fără a egala totuşi ritmul inflaţiei. Sunt posibile noi restructurări sau falimente de firme

Piaţa muncii dă semne de tensionare, deficitul de forţă de muncă raportat de companii accentuându-se în T2, în timp ce salariul mediu brut şi-a accelerat  semnificativ creşterea anuală în ultimele luni, fără a egala totuşi ritmul inflaţiei, potrivit BNR.

”Câştigul salarial mediu brut nominal şi-a accelerat semnificativ creşterea anuală în ultimele luni, până la un nivel de două cifre în aprilie, şi aproape integral pe seama evoluţiilor din sectorul privat, fără a egala totuşi ritmul inflaţiei. Dinamica anuală înaltă a costului unitar cu forţa de muncă din industrie a consemnat o creştere şi mai amplă, mai ales în aprilie, evoluţia fiind considerată preocupantă de către unii membri ai Consiliului, chiar dacă ea decurge, în mare măsură, din scăderea substanţială în termeni anuali a productivităţii muncii în perioada recentă, pe fondul blocajelor în lanţuri de producţie şi al costurilor crescute cu energia şi materiile prime”, se arată în minuta şedinţei de politică monetară a BNR.

Banca Naţională remarcă mărirea uşoară a ritmului de creştere a numărului salariaţilor din economie în intervalul martie-aprilie, atribuibilă aproape exclusiv sectorului privat, în paralel cu scăderea ratei şomajului până la 5,4% în luna mai – de la 5,8% în ianuarie 2022 –, nivel ce rămâne totuşi vizibil superior celor pre-pandemice.

”În acelaşi timp, deficitul de forţă de muncă raportat de companii şi-a accentuat ascensiunea în trimestrul II, tinzând să se apropie de valorile prevalente anterior pandemiei, iar intenţiile de angajare pe orizontul apropiat de timp s-au majorat, dar în condiţiile unor evoluţii mixte la nivel sectorial, justificate probabil mai ales de efectele şi incertitudinile generate de războiul din Ucraina şi de sancţiunile instituite”.

În contextual creşterilor salariale, dar şi a preţurilor, capacitatea unor firme de a se menţine viabile/profitabile va fi probabil testată şi de sistarea măsurilor de sprijin guvernamental, precum şi de nevoia de tehnologizare, ce ar putea conduce la noi restructurări sau falimente de firme, sunt de părere reprezentanţii BNR.

Totodată, incertitudini notabile decurg din extinderea automatizării şi digitalizării pe plan intern, precum şi din tendinţa de creştere a recursului la muncitori extracomunitari.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crestere,
accelerare,
inflatie,
mediu

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.