BNR: Creditarea privată a crescut până la finele lunii aprilie cu 5,7% faţă de perioada similară din 2019, dar soldul s-a redus cu 0,5% faţă de martie 2020

Autor: Roxana Rosu Postat la 27 mai 2020 16 afişări

Creditarea privată a crescut la finele lunii aprilie cu 5,7% faţă de perioada similară a anului trecut, la un sold de 271 miliarde lei, în timp ce, raportat la luna martie 2020 împrumuturile s-au diminuat cu 0,5%, arată datele BNR.

BNR: Creditarea privată a crescut până la finele lunii aprilie cu 5,7% faţă de perioada similară din 2019, dar soldul s-a redus cu 0,5% faţă de martie 2020

Creditarea privată a crescut la finele lunii aprilie cu 5,7% faţă de perioada similară a anului trecut, la un sold de 271 miliarde lei, în timp ce, raportat la luna martie 2020 împrumuturile s-au diminuat cu 0,5%, arată datele BNR.

Ritmul de creştere s-a diminuat faţă de martie, când soldul total al împrumuturilor a urcat cu  6,9%.

Din suma totală raportată la sfârşitul lunii aprilie, 181 miliarde lei reprezintă creditele în lei, în creştere cu 7,4% faţă de aprilie 2019.

Cel mai dinamic segment a rămas cel al creditelor luate de populaţiei, cu un avans de 12,7%, la 111 miliarde lei, în timp ce creditele corporate (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) aveau un sold de 70 miliarde lei, similar cu cel din 2019.

Faţă de martie, în aprilie 2020, împrumuturile populaţiei au scăzut cu 0,2%, iar cele ale firmelor cu 1,2%. Per total, creditarea privată în lei s-a redus cu 0,6% lună la lună (0,9 la sută în termeni reali).

În cazul creditelor în valută, soldul total a crescut cu 2,3% faţă de aprilie 2019, la 89 miliarde lei. Împrumuturile luate de populaţiei s-au diminuat cu 8,5%, la 33 miliarde lei, în timp ce cele ale firmelor au avut o creştere de 10,2%.

Comparativ cu luna martie 2020, la finele lui aprilie împrumuturile în valută erau în scădere uşoară, cu 0,4%, ritm care se menţine şi în cazul creditelor luate de populaţiei şi în cel al firmelor. Exprimat în euro, creditul în valută a scăzut cu 0,7%.

Masa monetară în sens larg (M3) a înregistrat la sfârşitul lunii aprilie 2020 un sold de 439 miliarde lei. Faţă de luna martie 2020, aceasta a crescut cu 1,2 la sută (0,9 la sută în termeni reali), iar în raport cu aprilie 2019 masa monetară (M3) s-a majorat cu 12,6 la sută (9,6 la sută în termeni reali).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crestere,
miliarde,
imprumut,
credite

Citeşte pe MonitorulApararii.ro

ZF.ro
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
DEZVĂLUIRI: De unde vin de fapt fructele şi legumele de la Lidl
Mediafax
Cronologia săptămânală a paturilor de ATI. Are România suficiente locuri la Terapie Intensivă? Iată ce spun Tătaru şi Orban Cronologia săptămânală a paturilor de ATI. Are România suficiente locuri la Terapie Intensivă? Iată ce spun Tătaru şi Orban
Coduri de bare pentru toţi cetăţenii. Este propunerea făcută de preşedintele Chinei la summitul G20
MonitorulApararii
Planul Yasushi Akashi mutat în Caucaz.
Reminiscenţele generaţiei naţionaliste post-imperiale în Nagorno-Karabakh Planul Yasushi Akashi mutat în Caucaz. Reminiscenţele generaţiei naţionaliste post-imperiale în Nagorno-Karabakh
Efectul Biden în Orientul Mijlociu – cazul Iran
MonitorulPartidelor
Clotilde Armand: A început astăzi Clotilde Armand: A început astăzi
Clotilde Armand: Începem curăţenia
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu Şuhan: Vinovaţii fără vină COMENTARIU Valeriu Şuhan: Vinovaţii fără vină
Victimă a violenţei domestice ne întoarcem la ei pentru că nu avem alte pârghii. Ce se află în spatele lui ”se va schimba”

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.