BCE: Băncile din zona euro au relaxat condiţiile de creditare a companiilor

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 14 iulie 2015 57 afişări

Băncile din zona euro au relaxat condiţiile de creditare a companiilor, în trimestrul al doilea, iar cererea de finanţare din partea acestora a crescut substinaţial, a anunţat marţi Banca Centrală Europeană (BCE), sugerând că politica monetară a instituţiei are un efect pozitiv în economia regiunii.

Potrivit unui sondaj trimestrial efectuat de BCE, relaxarea standardelor de acordare a împrumuturilor a depăşit aşteptările exprimate anterior de reprezentanţii băncilor comerciale, relaxează MarketWatch.

În plus, băncile au început să ofere condiţii mai favorabile pentru creditele destinate achiziţiilor de locuinţe. Atât în cazul creditelor destinate companiilor cât şi în cel al împrumuturilor pentru locuinţe, concurenţa dintre bănci a reprezentat principalul motiv al relaxării standardelor, notează BCE.

Între timp, cererea netă pentru împrumuturi din partea companiilor a crescut considerabil, susţinută în mare parte de nivelul general al dobânzilor.

"Investiţiile în mijloace fixe au contribuit la creşterea cererii. Cererea netă pentru credite pentru locuinţe a continuat să crească substanţial, datorită nivelului scăzut al dobânzilor şi al perspectivelor pieţei imobilare", potrivit BCE.

Raportul BCE se bazează pe intervievarea a 142 de bănci din zona euro, în perioada 9-24 iunie.

Datele se referă la trimestrul al doilea, primul trimestru integral după ce BCE a lansat în martie programul de achiziţii lunare de obligaţiuni de 60 de miliarde de euro pe lună, prevăzut să se desfăşoare până în septembrie 2016.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BCE,
ZONA EURO,
CREDITE
/actualitate/bce-bancile-din-zona-euro-au-relaxat-conditiile-de-creditare-a-companiilor-14589559
14589559
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.