BCE a majorat din nou fondul de urgenţă destinat băncilor elene, la peste 71 miliarde de euro

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 25 martie 2015 31 afişări

Banca Centrală Europeană (BCE) a suplimentat pentru a patra oară de la începutul lunii martie fondurile disponibile băncilor elene prin programul de finanţare de urgenţă ELA (emergency liquidity assistance), urcând plafonul cu circa 1 miliard de euro, la peste 71 miliarde de euro.

Săptămâna trecută, BCE majorase plafonul cu 400 de milioane de euro, la aproximativ 70 de miliarde de euro, relatează Bloomberg.

Creşterea fondurilor puse la dispoziţia băncilor elene a fost aprobată miercuri de consiliul guvernatorilor BCE, în timpul unei conferinţe telefonice, au declarat persoane apropiate discuţiilor.

Măsura BCE a fost luată în condiţiile în care băncile din Grecia nu îşi mai pot spori deţinerile de obligaţiuni pe termen scurt emise de guvernul de la Atena.

BCE permite băncii centrale din Grecia să finanţeze băncile elene, dar vrea în acelaşi timp să le împiedice să încalce legislaţia UE prin finanţarea guvernului peste limita maximă admisă. Strategia exercită presiuni asupra guvernului elen de a ajunge la un acord cu creditorii europeni asupra condiţiilor de deblocare a ajutorului financiar.

În ianuarie, BCE a decis să nu mai permită băncilor elene folosirea obligaţiunilor guvernamentale ca garanţii pentru noi credite accesate de la BCE, obligând astfel banca centrală a Greciei să acceseze fonduri prin facilitatea ELA pentru a furniza lichidităţile necesare în piaţa interbancară.

Programul ELA este evaluat săptămânal, pe fondul temerilor că băncile elene ar putea să folosească fondurile obţinute pentru a finanţa guvernul de la Atena, în contradicţie cu legislaţia Uniunii Europene.

Grecia, care din 2010 obţinut două programe de finanţare în valoare cumulată de 240 de miliarde de euro din partea UE, BCE şi FMI, a fost somată de creditori să implementeze mai multe reforme fiscale şi economice în schimbul deblocării de noi tranşe din împrumut, însă guvernul condus de Alexis Tsipras refuză să accepte măsuri de austeritate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BCE,
GRECIA,
/actualitate/bce-a-majorat-din-nou-fondul-de-urgenta-destinat-bancilor-elene-la-peste-71-miliarde-de-euro-14055822
14055822
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.