Băsescu: Poziţia exprimată de CSM m-a revoltat. Nu sunt duşmanul justiţiei, ci doar al făţărniciei

Autor: Departamentul Politic Postat la 30 aprilie 2015 45 afişări

Fostul preşedinte Traian Băsescu spune că poziţia exprimată miercuri de CSM în ceea ce îl priveşte l-a "revoltat", el menţionând totodată că nu este "duşmanul justiţiei, ci doar al făţărniciei exprimată prin liderii ei".

"Poziţia exprimată ieri de CSM în ceea ce mă priveşte m-a revoltat. A fost prea mult pentru ca un om care a militat zece ani şi o voi mai face încă zece în favoarea continuării proceselor de consolidare şi îmbunătăţire a funcţionării justiţiei", a scris Băsescu pe Facebook.

El a adăugat că nu este "duşmanul justiţiei, ci doar al făţărniciei exprimată prin liderii ei".

"În ultimele luni, se prezintă o justiţie imaculată eludând realitatea şi încercând să se «vîndă» românilor perfecţiunea sistemului. Această perfecţiune este o minciună. Ea nu există, chiar dacă faţă de 2004 s-au făcut progrese uriaşe, preponderent pe zona de luptă anticorupţie. De fapt asta mă îngrijorează, tentaţia de a crede că s-a terminat procesul de reconstrucţie în justiţie", continuă fostul preşedinte.

Traian Băsescu susţine în continuare, că "mai mult, oricine nu recunoaşte perfecţiunea este introdus în malaxorul de propagandă al Inspecţiei Judiciare şi al CSM şi admonestat public pentru prejudicii aduse justiţiei".

"A trebuit să suport admonestările publice şi exagerările cât timp am fost preşedinte. Nu sunt dispus să fac acelaşi lucru şi acum, când am devenit un cetăţean oarecare ce beneficiază de libertatea de exprimare. Mă gândesc doar la zecile de mii de foşti proprietari care au fost batjocoriti mulţi ani prin instanţe, fără a-şi redobîndi proprietăţile, mulţi dintre ei fiind siliţi să-şi vândă drepturile litigioase către samsari. N-a contat că era vorba de păduri, terenuri agricole, case sau terenuri prin marile oraşe. Mai mult, samsarii au fost serviţi «la cheie» în procesele de restituire în instanţe spre deosebire de foştii proprietari. Oare nu aşa a apărut un Stelu sau un clan Cîrpaci ? Oare de ce a trebuit să inventăm sisteme de retrocedare administrativă şi acelea afectate de corupţie dacă justiţia ar fi funcţionat ? Public se prezintă bilanţuri cu arestaţi şi condamnaţi în lupta anticorupţie şi este foarte bine. Dar pe cînd şi un bilanţ cu daunele provocate de justiţie în procesul de restituire al proprietăţilor ? Pe cînd un bilanţ cu condamnările la CEDO ?", mai scrie Băsescu.

El îşi încheie postarea spunând că "MCV trebuie să continue".

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi-a însuşit, în şedinţa de miercuri, mai multe rapoarte ale Inspecţiei Judiciare (IJ) privind afirmaţii făcute de Traian Băsescu şi Elena Udrea, care au afectat prestigiul justiţiei.

Oficiali din cadrul Inspecţiei Judiciare au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că s-a ajuns la concluzia că, în ultima perioadă, cei doi au făcut declaraţii ce au afectat independenţa magistraţilor şi prestigiul actului de justiţie.

CSM a sesizat, în 7 aprilie, Inspecţia Judiciară cu privire la declaraţiile făcute de Traian Băsescu în emisiuni televizate şi afirmaţiile Elenei Udrea pe contul său de Facebook.

"Ca urmare a declaraţiilor lansate în spaţiul public de către domnul Traian Băsescu în cadrul emisiunilor 'Ultimul Cuvânt'- 31 martie 2015 - şi 'X-PRESS' - 6 aprilie 2015 -, difuzate la postul de televiziune B1 TV, precum şi a mesajului postat pe contul de Facebook al doamnei Elena Gabriela Udrea în data de 2 aprilie 2015, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării de verificări cu privire la apărarea independenţei sistemului judiciar, potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind CSM, republicată cu modificările şi completările ulterioare", conform unui comunicat de presă al CSM.

Fostul preşedinte Traian Băsescu declara, în 6 aprilie, la B1, că nu îi sună pe Florian Coldea, Codruţa Kovesi şi Livia Stanciu "din silă", pentru că "sunt artizanii acestui mod răvăşit de a a face justiţie, fără respect pentru cel care nu este condamnat", adăugând că "vor să mai rămână cinci mandate".

În 31 martie, la emisiunea "Ultimul Cuvânt", Băsescu a vorbit de o "guantanamizare" a României, cu referire la activitatea procurorilor, care i-ar ameninţa pe cei anchetaţi cu arestul până spun ce a declarat denunţătorul.

Elena Udrea, prin intermediul echipei de comunicare, a scris pe Facebook că "toţi oamenii care sunt chemaţi la DNA sunt întrebaţi, într-o formă sau alta, dacă ştiu ceva ce ar putea să o incrimineze", scopul final fiind acela de a se genera, cu orice cost, noi şi noi dosare penale, fără să se ţină cont de probe sau de faptul că "toate aceste denunţuri ar fi făcute sub presiune".

Într-o altă postare, Udrea mai spune că măsura arestului preventiv "s-a transformat în mâinile unor anchetatori într-o formulă primară de intimidare şi presiune asupra celor cărora le este aplicată".

CSM a ajuns la concluzia că aceste afirmţii "sunt nefondate şi aduc atingere independenţei şi imparţialităţii magistraţilor care instrumentează cauzele respective, precum şi prestigiului justiţiei, prin subminarea încrederii cetăţenilor în corectitudinea actului de justiţie".

Plenul Consiliului a apreciat că declaraţiile lui Traian Băsescu, dar şi postările Elenei Udrea "au depăşit limitele admisibile ale discursului public politic şi ale libertăţii de exprimare".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BĂSESCU,
CSM,
/actualitate/basescu-pozitia-exprimata-de-csm-m-a-revoltat-nu-sunt-dusmanul-justitiei-ci-doar-al-fatarniciei-14182455
14182455
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.