Basarabean suspectat de uciderea unui om de afaceri din Bacău, extrădat în România din Belarus

Autor: Andrei Dumitrescu Postat la 05 mai 2015 88 afişări

Un cetăţean basarabean, suspectat că în vara anului 2011, împreună cu alţi cinci cetăţeni de origine basarabeană, a participat la uciderea omului de afaceri băcăuan Valeriu Damian, a fost extrădat, marţi, din Belarus, fiind urmărit internaţional din octombrie 2014.

Potrivit suselor citate, cetăţeanul basarabean Iurie Procopenco a fost adus pe Aeroportul "Henri Coandă", cu o cursă de linie.

Acesta este suspectat că, la data de 11 august 2011, împreună cu alţi cinci bărbaţi, toţi cetăţeni moldoveni, a intrat în locuinţa din Bacău a omului de afaceri Valeriu Damian după ce unul dintre complicii său a aflat că victima ţine în casă aproximativ 300.000 de dolari.

Iurie Procopenco, Ramazan Murtazaliev - fost luptător profesionist, Sergiu Cebotari, Petru Calamanov Alexei Vîjîilă şi Andrei Trofim sunt acuzaţi de omor deosebit de grav şi tentativă de tâlhărie, după ce l-au torturat pe Damian, căuia i-au legat mâinile şi picioarele cu bandă adezivă şi l-au asfixiat în încercarea de a-l determina să spună unde ţine banii.

După comiterea omorului, cei cinci moldoveni au fugit în Republica Moldova.

În luna aprilie 2012, cei şase au fost prinşi în regiunea Nicolaevsk din Ucraina, după comiterea unei tâlhării prin aceeaşi metodă ca şi în cazul Damian. Anchetatorii ucrainieni au arestat atunci numai cinci dintre suspecţi, Andrei Trofim fiind lăsat în libertate.

Acesta a semnat un autodenunţ în care a descris cu lux de amănunte cum a fost omorât, în România, Valeriu Damian şi a menţionat că, atunci când şi-a dat seama că victima este în stare gravă, a încercat să o resusciteze.

Iurie Procopenco a fost între timp eliberat de judecătorii ucrainieni, iar în octombrie 2014 a fost dat în urmărire internaţională prin Interpol de autorităţile române.

O lună mai târziu, în data de 25 noiembrie, acesta a fost prins în Belarus.

Acesta urmează a fi introdus, marţi, în Centru de Reţinere şi Arest Preventiv al Poliţiei Bacău.

Pe numele său, Tribunalul Bacău a emis, în anul 2013, un mandat de arestare preventivă, pentru comiterea infracţiunilor de omor deosebit de grav, tentativă la tâlhărie şi violare de domiciliu, acesta fiind dat în urmărire internaţională prin Interpol, în octombrie 2014.

Aducerea în ţară a lui Iurie Procopenco reprezintă cel de-a doilea caz de extrădare către România din Belarus.

Omul de afaceri băcăuan Valeriu Damian a fost găsit mort în locuinţa sa din judeţul Bacău în luna august 2011, de către soţia sa, care a sunat la numărul unic de urgenţă 112.

Valeriu Damian avea picioarele legate şi mai multe urme de lovituri pe corp.

Omul de afaceri Valeriu Damian (66 de ani) era căsătorit şi avea două fete.

Valeriu Damian deţinea mai multe benzinării şi magazine cu piese auto.

În dosarul de omor deosebit de grav instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău apare şi numele fraţilor Grigore şi Tudor Druţă, cetăţeni români, de origine basarabeană, stabiliţi la Iaşi.

Surse din rândul anchetatorilor au declarat, pentru MEDIAFAX, că aceştia sunt bănuiţi că l-au găzduit pe teritoriul României pe Vitalie Proca, asasinul profesionist care, în data de 26 noiembrie 2012 a comis tentativa de asasinat din cartierul bucureştean Vitan.

De altfel, Vitalie Proca a fost angajat de către fraţii Bogdan şi Răzvan Măraru prin intermediul lui Ion Druţă, fratele celor doi basarabeni.

Fraţii Druţă aveau legături cu Proca după ce unul dintre ei fusese închis împreună cu acesta într-un penitenciar din Federaţia Rusă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PROCOPENCO,
DAMIAN,
EXTRĂDAT
/actualitate/basarabean-suspectat-de-uciderea-unui-om-de-afaceri-din-bacau-extradat-in-romania-din-belarus-14212502
14212502
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.