Barack Obama a avertizat în privinţa pericolului unor dispute teritoriale în Marea Chinei

Autor: Gaidau Ion Postat la 15 noiembrie 2014 35 afişări

Preşedintele american Barack Obama a avertizat sâmbătă, la Brisbane, în Australia, ţara gazdă a summitului G20, în privinţa diferendelor teritoriale ce ameninţă să degenereze în confruntări, făcând aluzie la tensiunile dintre China şi vecini săi.

Evocând "pericolele care ar putea ameninţa progresele" înregistrate în Asia, Obama a menţionat "disputele teritoriale (...), care ameninţă să degenereze în confruntări".

Preşedintele american a făcut această remarcă într-un discurs ţinut la Universitatea din Brisbane, în marja summitului G20, care a început sâmbătă şi se va încheia duminică.

"Considerăm că naţiunile şi popoarele au dreptul de a trăi în siguranţă şi în pace, că securitatea în Asia nu trebuie să se bazeze pe sfere de influenţe, pe coerciţie sau pe intimidare, cu ţări mari hărţuind ţări mici, ci pe respectarea dreptului şi normelor internaţionale şi soluţionarea paşnică a disputelor", a continuat Obama.

În Marea Chinei de Sud, tensiunile între Beijing şi vecinii săi s-au multiplicat în ultimii ani. O zonă strategică, pentru că este traversată de căi maritime internaţionale, această mare este, de asemenea, bogată în resurse piscicole şi are importante rezerve de petrol şi gaze.

Relaţiile dintre Tokyo şi Beijing au devenit tensionate în ultimii doi ani din cauza statutului Insulelor Senkaku, în Marea Chinei de Est, administrate de Tokyo dar revendicate de Beijing, sub denumirea Diaoyu.

Instalarea unei platforme petroliere în mai - retrasă între timp - în ape maritime revendicate de Hanoi a provocat revolte sângeroase antichineze în Vietnam.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
AUSTRALIA,
SUA,
CONFLICTE
/actualitate/barack-obama-a-avertizat-in-privinta-pericolului-unor-dispute-teritoriale-in-marea-chinei-13562142
13562142
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.