Băncile elene estimează creşterea creditelor neperformante până la 100 miliarde de euro, respectiv 45% din total

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 25 mai 2015 52 afişări

Creditele neperformante ale băncilor din Grecia ar putea atinge în următoarele luni 100 de miliarde de euro, respectiv 45% din total, din cauza incertitudinilor din economia elenă care nu se mai sfârşesc.

Oficiali bancari au declarat că la sfârşitul primului trimestru, peste unul din trei credite (35%), în valoarea totală de 75 de miliarde de euro, erau neperformante, având o întârziere la plată de peste 90 de zile, iar această situaţie are un impact direct asupra lichidităţilor şi situaţiei financiare generale a băncilor, relatează Kathimerini.

Alte 10% din împrumuturi, în valoare de circa 21 de miliarde de euro, sunt pe cale să devine neperformante în următoarele câteva luni. Este vorba despre clienţi care au mai avut probleme în trecut cu rambursarea creditelor, din cauza crizei economice, iar băncile au ajustat deja termenele de plată, în principal prin prelungirea acestora, pentru ca populaţia şi companiile să le poată achita mai uşor.

Potrivit băncilor, este probabil ca împrumutaţii care au întârziat în trecut rambursarea creditelor să aibă din nou probleme, iar probabilitatea ca acest lucru să se întâmple creşte din cauza blocajului economic provocat de incertitudini.

Şefii celor mai mari patru bănci din Grecia, Alpha Bank, Piraeus Bank, Eurobank Ergasias şi National Bank of Greece, au cerut recent, într-o întâlnire cu vicepremierul Yiannis Dragasakis, ca guvernul să clarifice reglementările pentru împrumuturile neperformante şi să nu mai încurajeze aşteptările împrumutaţilor pentru acorduri favorabile.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/bancile-elene-estimeaza-cresterea-creditelor-neperformante-pana-la-100-miliarde-de-euro-respectiv-45-din-total-14331864
14331864
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.