Banca VTB, a doua ca mărime din Rusia, a primit un ajutor guvernamental de 1,4 miliarde euro

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 31 decembrie 2014 44 afişări

Banca VTB din Rusia, a doua ca mărime din această ţară, a primit un ajutor guvernamental în valoare de 100 de miliarde de ruble (1,4 miliarde euro) pentru consolidarea capitalului, instituţia fiind afectată de sancţiunile occidentale şi deprecierea rublei.

VTB anticipează că va mai primi fonduri suplimentare de 150 de miliarde de ruble (2,1 miliarde euro) în cursul primului trimestru al anului viitor.

Fondurile suplimentare, care vor proveni din fondul de rezervă rus alimentat în ultimii ani cu o parte din veniturile petroliere, vor fi folosite pentru finanţarea unor proiecte de infrastructură, precizează VTB într-un comunicat.

Potrivit decretului publicat marţi de guvern, finanţarea va fi acordată sub forma unor împrumuturi pe termen de 30 de ani.

În urma sancţiunilor occidentale legate de criza ucraineană, care împiedică marile bănci de stat să acceseze pieţele de capital occidentale, guvernul rus a anunţat că va susţine banca VTB, care finanţează marile proiecte publice.

Ministrul Economiei, Anton Silouanov, a declarat săptămâna trecută că o altă bancă de stat, Gazprombank, va primi în următoarele zile 70 de miliarde de ruble (980 milioane euro).

Necesitatea susţinerii băncilor a fost amplificată de prăbuşirea rublei, de la jumătatea lunii decembrie. Parlamentul de la Moscova a votat rapid un plan de recapitalizare a sectorului bancar, considerat fragil, cu până la 100 de miliarde de ruble (14 miliarde euro). Băncile care vor beneficia de sprijin din partea statului vor fi cunoscute la jumătatea lunii ianuarie.

Obiectivul acestui sprijin este ca băncile să fie suficient de solide pentru a putea să continue creditarea economiei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
RUSIA,
BĂNCI,
/actualitate/banca-vtb-a-doua-ca-marime-din-rusia-a-primit-un-ajutor-guvernamental-de-1-4-miliarde-euro-13743995
13743995
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.