Axa raului, episodul II

Postat la 10 aprilie 2006 12 afişări

Programul nuclear al Iranului continua sa preocupe insistent marile puteri, desi din ratiuni diferite. Acum doua saptamani, Iranul a incheiat, dupa multe negocieri, un acord cu UE privind inghetarea programului sau de imbogatire a uraniului, ca sa evite eventualele sanctiuni economice cu care SUA si Europa au amenintat statul musulman.

Programul nuclear al Iranului continua sa preocupe insistent marile puteri, desi din ratiuni diferite. Acum doua saptamani, Iranul a incheiat, dupa multe negocieri, un acord cu UE privind inghetarea programului sau de imbogatire a uraniului, ca sa evite eventualele sanctiuni economice cu care SUA si Europa au amenintat statul musulman. Saptamana trecuta insa, directorul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), Mohamed ElBaradei, a declarat ca suspendarea programului nuclear al Iranului este incompleta, atata vreme cat Teheranul a cerut AIEA o exceptare pentru 20 de centrifuge nucleare. 

Oficialii iranieni au afirmat si ei ca nu au de gand sa renunte complet la programul nuclear, dar ca folosesc aceasta tehnologie doar in scopuri pasnice. Daca tarile UE sunt dispuse sa accepte dreptul Iranului de a produce energie atomica in scopuri civile, SUA contesta Teheranului acest drept, pe motiv ca fabricarea de materiale nucleare ar putea ascunde planuri de inarmare de care ar putea beneficia teroristii. Liderii iranieni considera insa ca SUA folosesc tema nucleara doar ca pretext pentru o interventie militara in Iran si acuza Washingtonul ca isi ia informatiile despre programul nuclear al Teheranului dintr-o sursa dubioasa - organizatia Mujahedinii Poporului, compusa din disidenti iranieni, dar considerata terorista in Europa.

In disputa a intervenit Libia, tara care a abandonat oficial programul de inarmare nucleara. Liderul Muammar Kadhafi a afirmat ca Europa si SUA nu au recompensat Libia pentru decizia sa, ceea ce este un precedent descurajator pentru Iran sau pentru Coreea de Nord. "O tara care renunta la armele sale de distrugere in masa ar trebui sa obtina cel putin garantii privind securitatea sa nationala din partea comunitatii internationale", crede Kadhafi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/axa-raului-episodul-ii-2510903
2510903
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.