Axa a vândut SAI Certinvest şi SIF Transilvania operaţiunile de asigurări de viaţă şi economisire

Autor: Emil Popescu Postat la 18 decembrie 2014 32 afişări

Grupul francez AXA a vândut operaţiunile de asigurări de viaţă şi economisire din România către SAI Certinvest, care va prelua 70% din acţiuni, şi SIF Transilvania (30%), retrăgându-se astfel de pe piaţa românească, după ce tranzacţia de preluare de către Astra Asi­gurări a căzut din cauza problemelor Astra.

SAI Certinvest va achiziţiona 70% din filiala AXA din România, AXA Life Insurance SA, iar SIF Transilvania va cumpăra 30%.

"Deschiderea unei noi linii de business în zona asigurărilor va permite companiei Certinvest să asigure o diversificare a portofoliului de investiţii pentru clienţii săi şi, în acelaşi timp, pentru clienţii de asigurări care sunt interesaţi de alte proiecte investiţionale", se arată într-un comunicat al cumpărătorilor.

Părţile nu au comunicat termenii financiari ai tranzaţiei.

Operaţiunea necesită aprobarea autorităţilor de reglementare.

"Asigurările de viaţă şi sănătate creează o sinergie puternică cu activitatea de acum a Certinvest, atât în privinţa portofoliului de produse cât şi în privinţa intereselor clienţilor. Noii acţionari vor creşte activitatea companiei şi vor lansa noi produse destinate, în special antreprenorilor", a declarat Eugen Voicu, Acţionar Fondator SAI Certinvest.

La rândul său, Radu Toia, vicepreşedinte executiv SIF Transilvania, a declarat că prin această achiziţie compania îşi diversifică deţinerile cu o companie într-un domeniu nou în portofoliul societăţii şi afirmă interesul strategic pentru serviciile financiare non-bancare, segment de activitate unde estimăm că potenţialul de creştere este substanţial pe termen mediu şi lung.

În septembrie AXA a anunţat încetarea contractului de vânzare a operaţiunilor de asigurări AXA Life Insurance România către Astra Asigurări, încheiat în noiembrie 2013, şi că grupul francez evaluează opţiunile strategice privind operaţiunile din România.

AXA Life Insurance România a încheiat anul 2013 cu subscrieri de 33,8 milioane de lei şi o cotă de 2,7% din piaţa asigurărilor de viaţă.

La trei luni după anunţul privind vânzarea AXA Life Insurance România, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a instituit, în luna februarie, procedura de redresare financiară prin administrare specială a companiei Astra Asigurări, a suspendat conducerea şi dreptul de vot al acţionarilor şi a numit firma KPMG Advisory ca administrator special.

Prin instituirea procedurii de redresare financiară, ASF a solicitat asigurătorului să majoreze capitalul social cu 490 milioane de lei în următoarele 12 luni, din care 70 milioane de lei într-o primă fază.

Astra Asigurări este controlată indirect de omul de afaceri Dan Adamaescu prin The Nova Group Investments România SA - 72,68% şi Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%.

Grupul AXA este unul dintre cei mai mari jucători internaţionali din domeniul asigurărilor şi administrării de active, cu 157.000 de angajaţi care deservesc 102 milioane de clienţi în 56 de ţări.

Anul trecut, afacerile grupului au atins 91,2 miliarde de euro.

SAI Certinvest este cea mai mare companie româneasca independentă de asset management, cu active în administrare de peste 250 milioane de lei şi o experienţă de peste 20 de ani în investiţii pe piaţa din România. Compania are în administrare un portofoliu diversificat de fonduri mutuale (fonduri de acţiuni, fonduri de indici, fonduri cu venit fix, fonduri diversificate), precum şi un număr important de portofolii individuale, fiind lider pe acest segment.

SIF Transilvania administrează active în valoare de aproximativ 250 milioane de euro. Compania are o politică de investiţii diversificată, cu expuneri semnificative în domeniul financiar, turism şi imobiliar.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
AXA,
VÂNZARE,
/actualitate/axa-a-vandut-sai-certinvest-si-sif-transilvania-operatiunile-de-asigurari-de-viata-si-economisire-13727900
13727900
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.