Avocatul Poporului consideră discriminatorii indemnizaţiile acordate copiilor cu boli grave în funcţie de vârstă şi sesizează CCR

Postat la 14 decembrie 2018 28 afişări

Avocatul Poporului a sesizat, vineri, CCR, pentru excepţia de neconstituţionalitate referitoare la concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, cu modificările şi completările ulterioare, care sunt discriminatorii pentru copiii ce suferă de o boală gravă şi care au împlinit 16 ani.

Avocatul Poporului consideră discriminatorii indemnizaţiile acordate copiilor cu boli grave în funcţie de vârstă şi sesizează CCR

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională a României cu excepţia de neconstituţionalitate referitoare la prevederile art. 26 alin. (11) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, cu modificările şi completările ulterioare, care sunt discriminatorii pentru copiii ce suferă de o boală gravă şi care au împlinit 16 ani.

 

„Avocatul Poporului apreciază că dispoziţiile sus-menţionate sunt neconstituţionale prin raportare la prevederile art. 16 din Constituţia României, întrucât îi discriminează pe copiii, care au împlinit 16 ani şi care suferă de o boală gravă, faţă de copiii care nu au împlinit 16 ani şi suferă de o boală gravă.

 

 Acordarea concediului medical şi indemnizaţiei doar asiguratului al cărui copil are vârsta până în 16 ani echivalează cu o aplicare rigidă a principiului egalităţii în drepturi a cetăţenilor între categorii de persoane, respectiv copiii cu vârsta până la 16 ani şi copiii care au împlinit vârsta de 16 ani. Or, şi într-un caz şi în celălalt (minori cu afecţiuni grave) legiuitorul trebuie să acorde minorilor cu afecţiuni grave, indiferent de vârsta pe care aceştia o au în cursul minorităţii, aceleaşi drepturi la ocrotire şi protecţie”, se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului.

 

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.