Au venit francezii

Postat la 13 aprilie 2006 14 afişări

Vizita la Bucuresti a premierului francez Jean-Pierre Raffarin a inceput cu semnarea, luni, a contractului de privatizare a celei mai mari distributii de gaze din Romania, Distrigaz Sud, cu compania Gaz de France.

Vizita la Bucuresti a premierului francez Jean-Pierre Raffarin a inceput cu semnarea, luni, a contractului de privatizare a celei mai mari distributii de gaze din Romania, Distrigaz Sud, cu compania Gaz de France.

Francezii au cumparat pentru inceput 30% din actiunile Distrigaz Sud, pentru circa 120 de milioane de euro, urmand ca valoarea totala a tranzactiei sa ajunga, dupa faza aportului de capital, la aproximativ 350 de milioane de euro pentru 51% din actiunile firmei romanesti. 

Gaz de France a castigat acest contract dupa ce a concurat cu Enel din Italia, Ruhrgas din Germania si Gazprom din Rusia. Ruhrgas s-a revansat insa, urmand sa semneze la 21 octombrie contractul de privatizare pentru Distrigaz Nord.

Distrigaz Sud asigura alimentarea cu gaze a capitalei si a 20 de judete din sudul Romaniei, avand in exploatare o retea cu o lungime de circa 13.400 km. Tot in legatura cu vizita premierului francez la Bucuresti a fost vehiculata, la sfarsitul saptamanii trecute, posibilitatea implicarii unor companii franceze de constructii in programul de constructie a autostrazilor din Romania. 

Primul nume adus in discutie a fost cel al grupului francez Vinci, cu care s-au purtat negocieri pentru contractul privind construirea tronsonului de autostrada Comarnic-Predeal, unul dintre componentele autostrazii Bucuresti-Brasov. 

Proiectul va fi realizat in regim de parteneriat public-privat si cu participarea BERD in calitate de cofinantator. Portiunea de autostrada preconizata sa lege localitatile Comarnic si Predeal are o lungime de aproximativ 37 de kilometri.

Saptamana trecuta au fost anuntate inca doua investitii franceze in Romania. Prima este cea a companiei Montupet, care va deschide aici o fabrica de componente auto din aluminiu, in valoare de 120 de milioane de euro. 

Montupet, furnizor al marilor constructori auto din Europa, a semnat deja un contract pentru furnizarea acestui tip de componente catre uzinele Dacia-Renault. 

Cea de-a doua investitie apartine firmei Parisot, unul din cei mai importanti producatori francezi de mobilier, care va deschide la Tarnaveni o fabrica de prelucrare a lemnului masiv, valoarea investitiei fiind de 50 de milioane de euro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/au-venit-francezii-2510970
2510970
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.