Atac armat in Arizona soldat cu morti si un congresmen ranit. A avut atentatorul motivatii politice sau era nebun? (VIDEO)

Postat la 09 ianuarie 2011 10 afişări

Democrata de Arizona Gabrielle Giffords, membra a Camerei Reprezentantilor a SUA, si alte 18 persoane au fost impuscate sambata de un tanar de 22 de ani care a deschis focul in parcarea unui supermarket din Tucson, unde Giffords se intalnise cu alegatorii. Sase dintre cei impuscati au murit, intre care judecatorul-sef al tribunalului districtual din Arizona si o fetita de noua ani.

Atentatorul, prins de oamenii aflati acolo si predat FBI, este Jared Lee Loughner, in varsta de 22 de ani, care a refuzat sa coopereze cu autoritatile. Gabrielle Giffords a fost dusa la Centrul Medical Universitar din Tucson, unde a suferit o interventie chirurgicala pentru indepartarea glontului, care i-a atins creierul.

Speculatiile despre motivatiile lui Loughner sunt in plin avant: unii il considera bolnav psihic, tinand cont si de felul cum arata contul lui de MySpace, cu o poza mare a unei arme si cu mesaje gen "La revedere, prieteni, sa nu fiti suparati pe mine… rata alfabetizarii e sub 5%, n-am putut sa discut cu cineva stiutor de carte…" In ultimele luni, tanarul a publicat pe internet o serie de clipuri in care filozofa pe diverse teme, de la reintroducerea aurului ca standard monetar pana la controlul mintii, lasand impresia ca e cel putin un tip ciudat.

Cei de la Colegiul districtual din Pima au spus ca in ultimele luni Loughner a fost suspendat si apoi s-a retras, in octombrie, din cauza unor violari repetate ale codului de conduita la clasa, care au facut necesara inclusiv interventia politiei.

Altii cred ca omul era de dreapta, fiindca citea Mein Kampf si Ayn Rand, si ca motivatia lui era legata de sentimentele republicanilor; in sprijinul teoriei se invoca un fel de lista neagra postata pe site-ul lui Sarah Palin, unde Gabrielle Giffords (intamplator de origine evreiasca) ar fi fost si ea inclusa intre cei 20 de congresmeni care au votat reforma sistemului de sanatate propus de Obama si care deci ar trebui eliminati (prin vot, desigur) din Congres.

Altii cred, dimpotriva, ca un cititor al Manifestului Comunist al lui Marx si un ascultator de The Doors si Hendrix nu putea fi decat un radical de stanga, si ca Giffords a fost vizata pentru ca nu era suficient de radicala pentru el. O femeie a scris pe Twitter ca a fost colega de scoala cu Loughner si ca acesta era un consumator de droguri, singuratic, amator de rock, cu inclinatii politice de stanga si obsedat de profetiile ca in 2012 se va sfarsi lumea. El o cunostea pe Giffords din 2007, cand i-a pus o intrebare la o intalnire cu alegatorii, apoi a spus ca raspunsul ei i s-a parut "stupid si neinteligent".

Deocamdata, autoritatile sunt in cautarea unor eventuali complici ai lui Loughner, iar diversi reprezentanti ai Partidului Democrat au inceput sa denunte atmosfera politica "toxica" din Arizona, in special din Districtul 8, cel reprezentat in Camera de Gabrielle Giffords, cu conflicte puternice intre republicani si democrati. Politia Capitoliului i-a avertizat pe toti congresmenii sa-si ia masuri suplimentare de precautie in privinta securitatii personale, iar republicanii au decis sa amane discutarea tuturor legilor pe care le aveau in vedere pentru aceasta saptamana.

Giffords, 40 de ani, aleasa in 2006 si realeasa in 2010, era un critic al legislatiei dure in domeniul imigratiei, condamnand faptul ca imigrantii ilegali sunt urmariti si deportati, precum si un sustinator al reformei asistentei sanitare promovate de Barack Obama. Prietenii spun ca a primit amenintari cu moartea in cursul anilor.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/atac-armat-in-arizona-soldat-cu-morti-si-un-congresmen-ranit-a-avut-atentatorul-motivatii-politice-sau-era-nebun-video-7874709
7874709
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.