Articol de lege în baza căruia ANI a declarat incompatibili aleşi locali, discutat de Curtea Constituţională

Autor: Otilia Ciocan Postat la 07 octombrie 2014 40 afişări

Judecătorii Curţii Constituţionale au discutat, marţi, o excepţie ridicată de primarul comunei Tuzla, Constantin Micu, referitoare la faptul că un articol de lege în baza căruia Agenţia Naţională de Integritate a declarat incompatibili mai mulţi aleşi locali este neconstituţional.

Articolul de lege în cazul căruia Curtea Constituţională (CC) urmează să stabilească dacă este sau nu constituţional prevede că un ales local se află în stare de incompatibilitate dacă este şi reprezentant în adunările generale ale societăţilor de interes local.

"Funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu (...) funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional", potrivit articolului 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

CC a fost sesizată în acest sens de primarul comunei constănţene Tuzla, Constantin Micu, pe numele căruia Agenţia Naţională de Integritate a întocmit un raport de incompatibilitate.

Curtea Constituţională dezbate frecvent excepţii de constituţionalitate cu privire la Legea ANI.

"Din câte ştiu, mai avem decizii pe acest text de lege. Sunt decizii mai vechi pe acest text de lege, nu pe acest articol, dar pe legile astea sunt foarte multe contestaţii", a declarat marţi, înainte de începerea şedinţei publice, preşedintele Curţii Constituţionale, judecătorul Augustin Zegrean.

În iulie 2013, ANI arăta că 22 de aleşi locali din judeţul Constanţa s-au aflat în stare de incompatibilitate ca urmare a exercitării simultane atât a funcţiei de primar sau viceprimar, cât şi a calităţii de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor SC RAJA SA Constanţa.

Printre aceştia a fost şi Florin Constantin Micu, ANI susţinând că primarul comunei Tuzla a fost în incompatibilitate în perioada 24 iulie 2008 - 29 iunie 2009.

Constantin Micu a contestat decizia la Curtea de Apel Constanţa, care în 26 iunie i-a respins cererea de anulare a deciziei ANI, pe motiv că este neîntemeiată. Hotărârea a fost contestată de Florin Micu, în 2 septembrie, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care va da o decizie definitivă în acest caz.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CC,
LEGEA ANI,
INCOMPATIBILITATE
/actualitate/articol-de-lege-in-baza-caruia-ani-a-declarat-incompatibili-alesi-locali-discutat-de-curtea-constitutionala-13368974
13368974
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.