Fostul şef al Pentagonului: Lupta împotriva Statului Islamic, un gen de război care ar putea dura 30 de ani

Autor: Iuliana Enache Postat la 06 octombrie 2014 41 afişări

Lupta împotriva extremiştilor din cadrul organizaţiei Stat Islamic (SI) va fi dificilă şi ar putea dura 30 de ani din cauza deciziilor luate de Barack Obama, consideră fostul şef al Pentagonului, Leon Panetta.

"Cred că vorbim de un gen de război care ar putea dura 30 de ani" şi care s-ar putea extinde cu ameninţări din Libia, Nigeria, Somalia şi Yemen, a declarat fostul secretar american al Apărării (2011-2013) într-un interviu acordat USA Today şi apărut luni.

Panetta, fost director al CIA în timpul administraţiei Obama, a criticat deciziile luate de acesta din urmă în ultimii trei ani.

Printre ele, el a citat eşecul preşedintelui de a determina Guvernul irakian să autorizeze menţinerea unui contingent de militari american în ţară după retragerea trupelor în 2011, apreciind că acest lucru a creat un "vid" de securitate.

Fostul director al Pentagonului denunţă refuzul lui Barack Obama în 2012 de a urma sfatul lui şi al fostului secretar de Stat Hillary Clinton de a începe să înarmeze rebelii sirieni care luptau împotriva preşedintelui Bashar al-Assad.

"Cred într-adevăr că am fi fost mai bine plasaţi pentru a afla dacă există sau nu elemente moderate în cadrul forţelor rebele care luptă împotriva lui Assad", afirmă Leon Panetta.

El consideră că preşedintele american şi-a pierdut orice credibilitate atunci când l-a avertizat pe Assad împotriva folosirii armelor chimice împotriva propriului popor, după care nu a făcut nimic atunci când liderul sirian a depăşit faimoasele "linii roşii" trasate de administraţie.

Potrivit lui Panetta, a cărui carte"Worthy Fights" ce urmează să apară a generat deja nemulţumirea Casei Albe şi a Departamentului de Stat, Barack Obama are posibilitatea de "a-şi repara greşelile" dând dovadă de leadership în faţa islamiştilor din cadrul SI în Irak şi Siria.

De prea multe ori preşedintele "se încrede mai mult în logica sa de profesor de drept decât în instictul de lider", a declarat el, adăugând că uneori Obama "se simte atât de descurajat de proces", încât renunţă să mai lupte.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
PANETTA,
statul islamic
/actualitate/fostul-sef-al-pentagonului-lupta-impotriva-statului-islamic-un-gen-de-razboi-care-ar-putea-dura-30-de-ani-13367711
13367711
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.