ARMELE CHIMICE SIRIENE, un arsenal secretizat

Postat la 04 decembrie 2012 47 afişări

Arsenalul chimic sirian există de mai multe decenii şi este considerat drept unul dintre cele mai bogate din Orientul Mijlociu, însă acesta continuă să fie obiectul numeroaselor ipoteze, în timp ce informaţiile nesecretizate sunt foarte rare.

Datele publice sunt cvasi-inexistente, deoarece Siria este una dintre puţinele ţări care nu au semnat Acordul de Interzicere şi Non-producţie a Armelor Chimice şi nu este membră a Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

Serviciile de informaţii rămân rezervate. În fiecare an în faţa Senatului, şeful Agenţiei de Informaţii Militare Americane (DIA), generalul Ronald Burgess, afirmă că "programul sirian este bine stabilit şi cuprinde stocuri de substanţe neurotoxice, care pot fi răspândite fie cu ajutorul unui avion sau prin intermediul rachetelor balistice".

Cu toate acestea, Damascul caută în continuare ajutor străin pentru a-i furniza expertiză şi precursori chimici necesari fabricării acestui tip de armament, potrivit generalului Burgess.

Stocul sirian este de ordinul "tonelor" de agenţi chimici de diverse tipuri, potrivit lui Leonard Spector, expert în cadrul Centrului de Studii asupra Neproliferării din cadrul Institutului Monterey din Statele Unite.

Cititi mai multe pe ww.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
arme chimice,
Siria,
razboi
/actualitate/armele-chimice-siriene-un-arsenal-secretizat-10369220
10369220
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.