Armata suedeză studiază o înregistrare video în care apare epava unui presupus submarin rusesc

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 28 iulie 2015 85 afişări

Armata suedeză studia marţi o înregistrare video, realizată în largul coastelor de est ale ţării, în care apare epava unui presupus submarin rusesc, după aproximativ nouă luni de la o operaţiune de căutare foarte mediatizată a unui submarin rusesc în apele Suediei.

Vănători de epave din cadrul companiei islandeze Ocean X Team au anunţat luni că au făcut această descoperire săptămâna trecută, dar că au decis să facă dezvăluirea abia luni, relatează portalul TheLocal.se.

"Este neclar cât de vechi este submarinul şi de cât timp se află pe fundul mării, dar literele chirilice de pe cocă arată că este rusesc", afirmă compania pe site.

Armata suedeză a reacţionat cu prudenţă faţă de anunţ, dar a preciat că studiază imaginile.

"Ei sunt cei care pretind că este un submarin", a declarat pentru AFP Anders Kallin, un purtător de cuvânt al Forţelor armate suedeze.

"Analiştii noştri nu şi-au prezentat concluziile încă şi vor să vadă mai multe imagini, pe care compania ni le va trimite", a spus el, adăugând că rezultatele sunt aşteptate "în zilele următoare".

Potrivit lui Stefan Hogeborn, un scafandru din cadrul Ocean X Team, vasul este "absolut intact", "nu prezintă niciun semn vizibil de avarie pe cocă", iar trapele sunt închise, ceea ce indică, în opinia sa, că echipajul se află încă în interior.

El nu a spus unde se află vasul, dar potrivit tabloidului suedez Expressen, care a publicat imagini cu epava pe site, aceasta se află la aproximativ 1,5 mile marine (2,8 kilometri) la est de coastele din zona centrală a Suediei

Ocean X Team a anunţat că vasul are aproximativ 20 de metri lungime şi 3,5 metri lăţime.

Marina militară suedeză a lansat în octombrie o operaţiune de amploare, în care a căutat un submarin străin, presupus rusesc, în arhipelagul din zona Stockholmului.

Armata a confirmat ulterior că "un minisubmarin" a încălcat apele teritoriale suedeze, dar că nu a fost în măsură să stabilească naţionalitatea vasului.

"Noi nu credem că există vreo legătură cu vânătoarea submarinului de anul trecut", a declarat pentru Expressen Peter Linberg, unul dintre membrii Ocean X Team, fără să ofere alte detalii.

În timpul Războiului Rece, Marina militară suedeză a depistat şi urmărit, potrivit unor surse, mai multe submarine ruseşti de-a lungul coastei de est. În 1981, într-un incident cunoscut sub numele de "Whiskey pe gheaţă", un submarin sovietic nuclear din clasa Whiskey a naufragiat în apele suedeze, provocând un incident diplomatic.

Este necunoscut cât de vechi este submarinul suspect, însă un expert a declarat pentru Expressen că, în opinia sa, este vorba despre un submarin rusesc de tip "pisică de mare", care a naufragiat în 1916. Însă Göran Frisk, un fost conducător al vânătorilor suedezi de submarine, a declarat pentru agenţia TT că, în opinia sa, submarinul din imagini pare modern.

Ocean X Team a anunţat că plănuieşte o nouă expediţie, pentru a examina epava mai îndeaproape.

Ministrul duedez al Apărării Peter Hultqvist şi Ambasada Rusiei la Stockholm, abordate de TT pe această temă, au refuzat să comenteze.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUEDIA,
SUBMARIN,
RUSIA
/actualitate/armata-suedeza-studiaza-o-inregistrare-video-in-care-apare-epava-unui-presupus-submarin-rusesc-14647987
14647987
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.